Vojni zrakoplovni istražitelj pukovnik Mario Počinok danas je dao izjavu o padu helikoptera Kiowa u kojemu su poginula dva pilota.

On je najprije rekao kako je osnovna zadaća istrage utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do pada zrakoplova te dodao kako će se u istrazi koristiti svi resursi domovinske sigurnosti.

Amerikanci nude pomoć

Osim toga, kaže i da su Amerikanci ponudili pomoć, kao proizvođači helikoptera koji je pao, te kako Hrvatska tu mogućnost ne isključuje.

"Nemam nekih konkretnih odgovora i činjenica, s obzirom na okolnosti, molim za dozu strpljenja", kazao je pukovnik na početku obraćanja medijima.

Križanec otkrio kada su posljednji ispraćaji

Na konferenciji je uz pukovnika Počinoka i general Michael Križanec.

“Danas smo se tijekom dana fokusirali na pružanje pomoći obiteljima preminulih kolega i njihovih posljednjih ispraćaja. Posljednji ispraćaj kolege Klarina je u četvrtak, a kolege Baturine u petak”, rekao je general.

Vojni istražitelj je upitan na kojoj je visini letio helikopter koji se srušio.

“Ja bih se za sada od odgovora suzdržao dok ne vidimo druge izjave očevidaca i crne kutije”, rekao je.

Pronašli crne kutije

Potvrđeno je kako su pronađene crne kutije te kako ne postoje nikakve snimke unutar samog helikoptera.

Križanec je dodao i kako su od Amerikanaca dobili savjete kako postupati s dokaznim materijalima.

Dodao je kako su pronađeni svi materijalni dokazi u smislu digitalnih medija te kako su pronađeni u vodi. Rekao je i kako ipak postoje određene analize za izvlačenje te kako američka vojska vjerojatno ima mogućnost da spasi podatke.

Pronađeno tijelo drugog pilota

Podsjetimo, MORH je danas priopćio da je iz mora izvučeno tijelo pronađenog pilota natporučnika Tomislava Baturine koji je poginuo u padu vojnog helikoptera u more u Šibenskom kanalu.

Tijelo drugog člana posade, pilota natporučnika Tomislava Baturine, izvučeno je iz mora na obalu kod mjesta Zablaće u Šibensko-kninskoj županiji.

Pilot Baturina stradao je u ponedjeljak u padu helikoptera Kiowa Warrior u more kod Zlarina, a njegovo je tijelo, nakon intenzivne potrage, pronađeno u utorak ujutro u Šibenskom kanalu zajedno s olupinom helikoptera.

U tragičnoj nesreći pada helikoptera smrtno je stradao i bojnik Marin Klarin, čije je tijelo pronađeno jučer.

Još se ne zna uzrok pada

Natporučnik Tomislav Baturina bio je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević formirao je Povjerenstvo na čelu s glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem s ciljem utvrđivanja okolnosti nastanka ove tragične nesreće.

Ministarstvo obrane i vojni vrh na konferenciji za novinare jučer poslijepodne u Zemuniku naveli su da za sada nije utvrđen razlog pada vojnog helikoptera u more u Šibenskom kanalu u kojemu su poginula dvojica pilota. Dok se ne utvrdi uzrok nesreće, obustavljen je let svih helikoptera Kiowa Warrior.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec rekao je da je helikopter iz neobjašnjivih razloga udario u more, dok je drugi helikopter, koji je bio u paru s njim, ostao na mjestu događaja dozivajući pomoć.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u ponedjeljak u 10:30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati.