Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila je kako je kod četiri bebe koje su u mjesec dana umrle na odjelu neonatologije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru izolirana bolnička bakterija Klebsiella pneumoniae koja je mogla dovesti do smrti, premda je bolnica ranije zanijekala kako su tek rođene bebe imale bakteriju.

"Nakon ponovljenih nalaza hemokulture kod svih nedonoščadi koja su smještena na ovom odjelu izolirana je bakterija Klebsiella pneumoniae (soj ESBL), a u jednom slučaju iz nalaza brisa vrha katetera - izolirana Klebsiella pneumoniae.

Unatoč provedene antibiotske terapije, četvero nedonoščadi je umrlo, a četvero nedonoščadi koje je imalo sličnu kliničku sliku uz pojavu simptoma sepse je izliječeno", navodi se u priopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove nakon što su njezini stručnjaci izvršili provjere i uvid u dijagnoze tek rođenih beba.

Istragu oko smrti nedonoščadi pokrenuli su roditelji nakon što su u mjesec dana umrle četiri bebe.

U nalazu federalne uprave za inspekcijske poslove se pojašnjava i kako je za vrijeme nadzora federalnih zdravstvenih inspektora utvrđeno da je u Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije naknadno dostavljeno osam prijava o bolničkoj infekciji iz SKB-a Mostar, no te prijave su bile nepotpune bez podataka o dijagnozi, terapiji, ishodu, datumu smrti, ali je navedeno kako su sve osobe bile zaražene bakterijom Klebsiella pneumoinae.

Federalni zdravstveni inspektori će nakon provedene inspekcije poduzeti zakonom propisane mjere te će izvijesti nadležno tužiteljstvo, priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.