Na današnjem, redovitom koordiniranju Vlade i Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ, koje se, prema naputku epidemiologa, održava i video vezom, sudionici su razmotrili nove zapovijedi Federalnog stožera civilne zaštite u svezi s osiguravanjem karantena na prostoru županija za građane koji dolaze iz inozemstva.

Istaknuto je kako su poduzete radnje kako bi prostor na području HNŽ za karantenu bio osiguran, no, s obzirom na činjenicu kako se zapovijedi drugih razina vlasti čija provedba zahtijeva značajna materijalno-financijska sredstva i angažman ljudstva, donose u vrlo kratkom vremenskom roku, naglašeno je kako je potrebno snažnije koordiniranje federalnog i županijskih stožera civilne zaštite. Istaknuto je i to kako kod donošenja zapovijedi na federalnoj razini mora biti jasno definirana njihova provedba i uzete u obzir mogućnosti županija da ih implementiraju na terenu.

Razmotrena je i provedba zapovijedi Stožera civilne zaštite HNŽ kojom je, na preporuku epidemiologa, uvedeno ograničenje kretanja između općina i gradova u HNŽ. Zajednički je ocijenjeno kako ta zapovijed, koju je potom donio i Stožer civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke, daje rezultate. S ciljem ostvarivanja još boljih učinaka, zatraženo je od stožera jedinica lokalne samouprave da striktno poštuju zapovijed u kojoj se jasno kaže kako trebaju biti vrlo rigorozni u izdavanju propusnica.