Znanstvenici su do sada pretpostavljali da se ispod južne polarne ledene kape Marsa skrivaju jezera s tekućom vodom, no izgleda da bi se zapravo moglo raditi o nakupini običnih stijena.

Prema najnovijoj analizi, izrazito sjajni radarski signal na Crvenom planetu koji se tumačio kao znak podzemne vode također bi mogao ukazivati na geološke slojeve. Naravno, ni sada stručnjaci nisu sasvim sigurni o čemu se radi, ali ovo istraživanje ukazuje na to da su potrebni jači dokazi prije nego što sa sigurnošću tvrdimo što se skriva ispod južnog pola na Marsu.

"Pokazali smo da slične refleksije mogu nastati kao prirodni rezultat interferencije slojeva geološkog materijala, bez potrebe da se aludira na postojanje vode. Ovaj rezultat, u kombinaciji s drugim nedavnim istraživanjem, dovodi u pitanje vjerojatnost pronalaska tekuće vode ispod slojevitih naslaga južnog pola", navode znanstvenici u studiji.

Tajanstveni signal

Tajanstveni signal koji je upućivao na skrivene rezervoare vode otkrila je prije nekoliko godina letjelica Europske svemirske agencije, Mars Express. Naime, stručnjaci su tada ispod južnog pola Marsa uočili područje neobično reflektirajućeg materijala. Naknadna pretraživanja otkrila su još više takvih predjela, što ukazuje na to da se nije radilo o izdvojenom fenomenu.

Posebice oduševljava činjenica da se slična "sjajna" područja nalaze i na Zemlji, duboko ispod leda na Južnom polu. Radi se o subglacijalnim jezerima, kao što je jezero Vostok, koja čine mrežu rezervoara tekuće vode ispod antarktičkog leda, piše Science Alert.

Znanstvenici su stoga zaključili da bi na Marsu mogla postojati slična skrivena jezera. No, postojao je jedan problem. Mars je navodno prehladan za tekuću vodu, čak i ako se ona nalazi pod visokim tlakom ispod slojeva leda i ako joj je točka smrzavanja niža zbog prisutnosti soli.

Analiza problema

Dakle, što su ova sjajna područja? Kako bi detaljnije istražili ovu enigmu, astronom Dan Lalich sa Sveučilišta Cornell i njegovi kolege proveli su simulacije koristeći slojeve četiriju materijala za koja se zna da se nalaze na Marsu.

Radar bilježi signale putem odbijanja radiovalova s objekta ili površine. Vrijeme potrebno da se radiovalovi reflektiraju natrag i njihova snaga otkrivaju svojstva materijala ispod površine planeta, ali ne nužno i kojim materijalima se radi.

Znanstvenici su simulirali slojeve vodenog leda, leda ugljikovog dioksida, bazalta i atmosfere u različitim konfiguracijama i debljinama, svaki sa svojstvima koja reflektiraju specifične signale.

Zatim su utvrdili koje bi signale proizvele te konfiguracije i dobili su jednako sjajan signal kao onaj kojeg je uočio Mars Express. No, njega nisu stvarala skrivena jezera, već sloj prašnjavog vodenog leda koji se nalazio između dva sloja leda ugljikovog dioksida.

"Nismo dokazali da tamo nema tekuće vode"

Ovo nije jedina studija koja ukazuje na to da tajanstveni signal ne dolazi od tekuće vode. Znanstvenici su prošle godine otkrili da smrznuta glina proizvodi istu razinu radarskog sjaja, a ove da bi njega moglo uzrokovati i vulkansko kamenje.

Tako da ovo najnovije istraživanje samo daje veću težinu hipotezi da se ispod pola Crvenog planeta zapravo ne nalaze rezervoari tekuće vode. Što je naravno šteta jer bi se postojanje tekuće vode moglo odraziti na njegovu nastanjivost kao i održivost budućih misija na Mars s ljudskom posadom.

"Mi nismo dokazali da tamo nema tekuće vode. Mislim da ćemo jedino bušenjem saznati koja hipoteza je točna, a koja kriva", kazao je Lalich.

Istraživanje naziva Explaining Bright Radar Reflections Below The South Pole of Mars Without Liquid Water objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.