Proračunskim korisnicima u Hercegovačko - neretvanskoj županiji jučer su isplaćene plaće za prosinac. Inače, po nepisanom pravilu kojeg je uvela vlada Nevenka Hercega, plaće u HNŽ-u se isplaćuju do 7. u mjesecu, ali ovaj put nije bilo tako. U županijskoj Vladi su nam rekli kako je do problema došlo zbog uvođenja novog programa, te kako se ne radi o bilo kakvim financijskim potresima u proračunu.

- Problem je bio tehničke, a ne financijske prirode. Novi sustav koji uvodimo će biti učinkovitiji od prijašnjeg, ali je bilo potrebno određeno vrijeme za prilagodbu. Nažalost, neke ishitrene reakcije iz sindikata obrazovanja i prijetnje štrajkovima su pokazale kakav je odnos prema Vladi HNŽ. Nakon rješavanja tehnološkog viška, povećanja plaća i intezivnog socijalnog dijaloga, prijeti se obustavom nastave bez prethodnog pitanja zašto plaće nisu isplaćene do 7. siječnja. Bilo bi korektno sada da se ti pojedinci ispričaju zbog sramotnog istupa - rekli su za Pogled.ba u Vladi HNŽ.

Napominjemo, pojedinci iz sustava obrazovanja su ovoga tjena zaprijetili kako će u budućnosti prekidati nastavu ukoliko plaća bude kasnila samo jedan dan.

Naši sugovornici su dodali kako su ranije županijske vlade u Mostaru plaće isplaćivali do 25. u mjesecu, ali se nitko nije bunio ni prosvjedovao zbog toga.

- Umjesto prijetnji, tadašnji sindikalci su molili vladu da pomakne isplatu plaća za nekoliko dana zbog kamata na kartice koje su banke obračuvale zaduženima nakon 20. u mjesecu. Očito je kako su neki zaboravili te dane, kao i činjenicu da je ova vlada isplatila 12 milijuna maraka sudskih presuda prema proračunskim korisnicima koje je naslijedila od prethodnih vlada. Preko toga svega se prešlo jer je plaća isplaćena 14., a ne 7. siječnja - ističu u Vladi HNŽ ne skrivajući ogorčenost zadnjim događanjima.

Dodali su kako je ovogodišnji županijski proračun sukladan novim kolektivinim ugovorima koje je Vlada HNŽ potpisala, te kako očekuju da će on biti financijski stabilan tijekom cijele godine. Na kraju su dodali kako u budućnosti očekuju više razumijevanja od strane sindikata, odnosno, da to razumijevanje minimalno bude na razini onog kojeg je aktualna Vlada HNŽ pokazala prema sindikatima zadnje tri godine.