Kraljica kasne jeseni je bundeva - bilo da je riječ o najfinijoj - turkinji ili onoj priprostoj, kako ju zovu - svinjskoj. Ona se može koristiti u juhama, varivima, za izradu kolača, pekmeza ili ju možete samo ispeći u pećnici i osladiti se u hladne zimske večeri.

A tu su i koštice! Nema bolje prilike za grickanje špica nego za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, piše Agroklub.

Tako lako

Znamo da ima jeftinih u trgovinama, ali zašto ne biste iskoristili one koje već imate, domaće. Vrlo je jednostavno ispeći ih.

Prema vlastitom iskustvu, odlične su koštice upravo iz obične svinjske ili pak muškatne tikve. Imaju manje sjemenke, s tanjom ovojnicom.

Sjemenke izvadite iz unutrašnjosti bundeve i odvojite od vlakana (koje možete iskoristiti za juhu). Operite u vodi i prosušite na krpi.

Ako ćete peći u pećnici, sjemenke posolite i promiješajte rukom. Ako želite, možete ih malo i pouljiti. Zagrijte pećnicu na 160°C.

Sjemenke stavite na papir za pečenje, rasporedite ih u tankom i ravnomjernom sloju i pecite dok ne porumene. Za vrijeme pečenja ih nekoliko puta promiješajte da se dobro ispeku s obje strane. Pazite da ne pregore jer će biti gorke.

Oprezno s pečenjem

Možete ih pržiti i u tavi, što je jednostavnije, brže i - jeftinije. U tom slučaju sjemenke držite u slanoj vodi 2-3 sata kako bi upile sol, a prije prženja ih prosušite. Zagrijte tavu te dodajte sjemenke, također u tanjem, ravnomjernom sloju. Smanjite vatru i sve vrijeme miješajte.

Kad čujete pucketanje, isprobajte jesu dovoljno pečene.

Osim što je zabavno grickati ih, imajte na umu da su i vrlo zdrave. Sadrže vitamine D, E, K, gotovo cijelu B skupinu i druge. Tu su i kalij, magnezij, kalcij, fosfor, cink, željezo i drugi elementi. Bogate su proteinima, a čak imaju i antidepresivni učinak što će pomoći ako tim za kojeg navijate - gubi.

Posebno su korisne za muškarce, jer sadrže veliku količinu cinka, koji pomaže u sprečavanju stvaranja adenoma prostate (povećanje prostate) koji je najčešći uzrok tegoba s mokrenjem u starijih muškaraca.