Sjedište jedne ukrajinske televizijska stanice u Kijevu napadnuto je ručnim raketnim bacačem nakon najave te televizije da će emitirati dokumentarac s intervjuom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Vlasti su napad osudile i ocijenile kao terorizam.

Napad se dogodio prošle noći. Nitko nije ozlijeđen, ali je oštećena fasada zgrade televizije "112 Ukraina". Ručni raketni bacač ostavljen je kod zgrade.

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) pokrenula je istragu, a policija u Kijevu u potrazi je za napadačem.

Ravnatelj televizije "112 Ukraina" Egor Benkendorf pozvao je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da odmah osudi taj "kriminalni akt" i da jasno naglasi da nitko ne smije koristiti nasilje protiv medija.

Vlasnik televizije je proruski poslanik Taras Kozak.

Televizija je prije nekoliko dana dobila upozorenja od ukrajinskog tužilaštva nakon objavljivanja namjere da emitira dokumentarac američkog redatelja Olivera Stonea o Ukrajini u kome je i intervju sa Vladimirom Putinom.

U četvrtak je glavni ukrajinski tužitelj Juri Lucenko rekao da će sve osobe odgovorne za emitiranje tog "filma ruske propagande" biti pozvani na ispitivanje.

Televizija je u petak priopćila da je dobila izravnu prijetnju o napadu od ultranacionalističkih organizacija.

Nakon napad televizija je otkazala emitiranje dokumentarca najavljenog za utorak, u nadi da će izbjeći suđenje i kazne vlasti. (Srna)