Večeras od 20.45 na rasporedu je šesto kvalifikacijsko kolo za SP u Rusiji, a u sklopu skupine I u Reykjaviku će igrati Island i Hrvatska. Kao što je poznato, nakon pet dvoboja Hrvatska je prva s 13 bodova, Island drugi s deset, dok po osam imaju Ukrajina i Turska. Svojevrsni derbi skupine u toj najsjevernijoj državi Starog kontinenta za Index je najavio Tomas Thordarson, novinar i kolumnist islandskog portala 365, piše Index.hr

Atmosfera je na vrhuncu, karte su prodane u sat vremena, a prvi put će pred stadionom biti videozid

Kao prvo, želio bih istaknuti da je atmosfera na Islandu upravo fantastična uoči dvoboja te da svi s nestrpljenjem očekuju ovaj spektakl. Ne dolaze nam često ovako kvalitetne reprezentacije, da ne govorim i nekolicina ponajboljih igrača Europe. Mislim da ću vam dovoljno reći ako kažem da su sve ulaznice za susret razgrabljene već prije mjesec dana i to u svega sat vremena.

Istina, teško će se srušiti rekord stadiona kad je tu gostovala Italija 2004. pred više od 20 tisuća gledatelja, ali budite sigurni da nijedno mjesto od onih službenih 10 tisuća sjedalica neće biti prazno. Interes za kartama je toliki da će prvi put u povijesti Islanda biti postavljen videozid ispred stadiona, putem kojega će navijači također moći pratiti susret

Najviše se bojimo Modrića i Mandžukića, njihova prezentacija u finalu LP-a bila je fantastična

Ne želim vam laskati, ali Hrvatska zaista ima fantastičnu momčad, barem ako je suditi po imenima na papiru. Dovoljno je reći Luka Modrić koji je po meni, bez obzira na Cristiana Ronalda, bio najbolji igrač u finalu Lige prvaka. On je baš svjetska klasa i neće nam biti nimalo lako protiv njega. Impresionira način kako dirigira igrom u sredini terena.

Osim Modrića, najviše se nekako pribojavamo Marija Mandžukića. Nevjerojatno je kako je napredovao u posljednje vrijeme. Strašan borac. Onaj mu je gol u finalu Lige prvaka, iako na kraju nije značio ništa, dodatno podigao samopouzdanje, tako da će naša obrana u nedjelju biti na stotinu muka. Paklen je to igrač.

Hrvatska je oslabljena, a Laugardaksvollur utvrda u kojoj četiri godine ne znamo za poraz

Međutim, isto tako smo svjesni kako Hrvatska stiže bez četvorice standardnih igrača, Subašića, Vrsaljka, Ćorluke i Rakitića, ako se ne varam, a takav hendikep nije lako nadomjestiti. Vjerujem da možemo iskoristiti priliku koja nam se dijelom otvara. Naravno, ne zavaravamo se da nemate dobre alternative, međutim sigurno je da će to donekle pomoći.

Naime, mora se uzeti u obzir da Island na svom terenu nije poražen u natjecateljskim utakmica pune četiri godine, još od dvoboja sa Slovenijom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Od tada smo nanizali 13 susreta bez poraza, uz devet pobjeda i četiri neriješene. Od Laugardalsvöllura je stvorena neosvojiva utvrda, i to je nešto na čemu temeljimo optimizam.

Fanatična vjera u pobjedu tajna je uspjeha svih islandskih momčadi

Znate, reprezentacija Islanda veliki dio svog uspjeha duguje tom samopouzdanju i vjeri u vlastite mogućnosti. Naši igrači su pravi ratnici koji su uvjereni da u svakom trenutku mogu pobijediti bilo koju momčad na svijetu. Uostalom, to nas je i proslavilo na Europskom prvenstvu u Francuskoj, gdje su mnogi odigrali i iznad svojih kapaciteta.

S druge strane, Hrvati nam baš i ne leže. Do sada smo odigrati pet susreta, četiri puta smo poraženi, a tek jednom smo remizirali. Puno smo očekivanja imali uoči posljednjeg dvoboja, kući smo netom prije uvjerljivo svladali Tursku, bili smo puni samopouzdanja, međutim u Maksimiru jednostavno nismo imali šanse. Daleko od toga da smo igrali loše, ali Hrvatska je bila moćna.

Poraz od Hrvatske značio bi oproštaj od borbe za prvo mjesto. O tome i ne pomišljamo

Činjenica je da smo si tim porazom malo zakomplicirali situaciju, no bodovno i dalje vrlo dobro stojimo. Protiv Finske je bilo malo klimavo, ali uspjeli smo nekako u finišu preokrenuti susret. Da nas je netko pitao bi li nakon pet utakmica, s obzirom na raspored bili zadovoljni učinkom od deset bodova, siguran sam da bi svatko potvrdno kimnuo glavom.

Problemi se pojavljuju ako izgubimo od Hrvatske. Očekuje se da će Ukrajina slaviti na gostovanju kod Finske, a Turska kod Kosova, pa bi tako pali na četvrto mjesto. S porazom svakako ispadamo iz utrke za prvo mjesto, ali o tome i ne razmišljamo. Međutim, s remijem bismo još bili u igri. Ima još jako puno teških dvoboja za odraditi.

Svi su spremni osim Sightorssona, a kao igrača odluke vidim Gylfija

Što se na koncu tiče formacije koja će istrčati protiv Hrvatske, očekujem standardan 4-4-2 sustav. Na golu će biti Halldorsson, a u posljednjoj liniji s lijeva na desno Skulason, Arnason, Ingason i Saevarsson. Dvojac centralnih veznjaka bit će Gunnarsson i Gylfi Sigurdson, lijevo će biti Skulason, a desno Gisalon. U napadu bi pak trebali istrčati Bodvarsson i Finnbogason.

Osim Sightorssona, svi su na raspolaganju i u dobroj formi. Ako moram istaknuti nekog iz domaćih redova tko bi mogao donijeti prevagu, onda je to bez sumnje Gylfi Sigurdsson. Mnogi Islanđani vjeruju da bi upravo on mogao riješiti utakmicu nekim sjajnim slobodnjakom u stilu Juninha. Inače, ne očekujem neku ofenzivnu postavku, izbornik Hallgrimsson je svjestan da je protiv Hrvatske ipak obrana najvažnija...