Na videosnimku koji su objavili jučer uveče pripadnici tzv Islamske države su u najbrutalnijem zločinu zabilježenom u dosadašnjem krvavom sukobu u Iraku i Siriji pogubili 200 djece prema tvrdnjama sakupljene iz raznih krajeva Sirije.

Na snimci se vidi nepregledna kolona dječaka poredanih jednih do drugih koje egzekutori prisile da kleče pred njima a potom hladno likvidiraju pucnjima u potiljak.

Stručnjaci tvrde kako je videosnimka načinjena na teritoriju pod kontrolom ISIL-a moguće u blizini samoproglašenog glavnog grada Raqqe u Siriji te da je riječ o djeci uglavnom sa okupiranih područja Sirije trenutno pod kontrolom džihadista, prenosi vecernji.ba.

Nije ovo prvi put da pripadnici ISIL-a ubijaju djecu i do sada su činili takve gnjusne zločine ali brojnošću ovaj nadmašuje sve do sada počinjene. Nije jasno kakv su "prijestup" počinila djeca prema njihovim strogim pravilima jer se na videu ne vidi uobičajeno izricanje presude kao što je to bilo do sada kod likvidacije sirijskih vojnika, kršćana, jezida te homoseksualaca.