Šef Demokratske stranke kurdistana (KDP) u Mosulu Sait Memuzini tvrdi da teroristička organizacija ISIL provodi teror neviđenih razmjera u tom drugom najvećem iračkom gradu i da su žrtve tog terora civili, ali i teroristi koji ne dokažu apsolutnu odanost vođama ISIL-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Memuzini je za AA kazao kako je ISIL u mosulskoj vojnoj bazi Selamiyye strijeljao 41 svog pripadnika koji su pobjegli s prvih linija fronta, a da su u centru Mosula odrubljivanjem glava ubijena tri mladića koji su navodno bez dozvole ISIL-a koristili fotoaparate.

- Lider ISIS-a Abu Bakar al-Baghdadi osobno je naredio obrezivanje 150 žena u Mosulu - tvrdi Memuzini.

Irak je već nekoliko godina poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je eskalirala početkom lipnja prošle godine kada je teroristička organizacija ISIL preuzela kontrolu u Mosulu i drugim gradovima na sjeveru Iraka i tako povezala teritorije koje kontrolira u Iraku i susjednoj Siriji, a na kojima je proglasila takozvani kalifat.

Iračke snage mjesecima vode operacije oslobađanja ovih regija, a zračnim udarima na položaje ISIL-a potporu im pruža i međunarodna koalicija predvođena SAD-om.