Na internetu se u srijedu pojavila videosnimka na kojoj, kako piše agencija Associated Press, pripadnici Islamske države prijete da će u roku od 48 sati likvidirati hrvatskog taoca kojeg drže u Egiptu.

AP ne navodi o kojem je taocu riječ, ali prema dosad raspoloživim informacijama, jedini hrvatski državljanin koji je otet u Egiptu je T.S. (31) iz Vrpolja.

U međuvremenu je Newsweek objavio da je riječ o Tomislavu Salopeku, a poziva se na snimku do koje je došla tvrtka SITE Intel Group, koja se specijalizirala za monitoring islamističkih web stranica.

Na snimci se vidi maskirani muškarac koji zahtijeva od egipatskih vlasti da pristanu na razmjenu zarobljenika. Salopeka bi zamijenili za muslimanke za koje tvrde da ih drže vlasti u Kairu.

Navodno je riječ o sinajskoj podružnici zloglasne Islamske države, koja je na tom polutoku aktivna od svrgavanja Muslimanskog bratstva s vlasti u Egiptu.

Dosad nitko nije preuzimao odgovornost za otmicu Hrvata.

Riječ je, inače, o mladom topografu, ocu dvoje malodobne djece i suprugu nezaposlene Slavonke podrijetlom iz Strizivojne, koji je posljednjih osam mjeseci radio za francusku multinacionalnu kompaniju CGG Veritas sa sjedištem u Parizu, a koja se bavi geološkim i geofizičkim ispitivanjima te procjenama zaliha nafte.

Skupina naoružanih napadača otela ga je u srijedu 22. srpnja u pustinji u Egiptu.

To je prvi Hrvat otet u Egiptu otkako se u toj zemlji osjeća prisutnost pripadnika tzv. Islamske države.