Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) napravila je bazu podataka ljudi koje drži u ropstvu, te počela 'prodavati' žene kao seksualne ropkinje putem aplikacija na pametnim telefonima, prenose svjetske agencije i dodaju kako je to pokušaj grupe da ojača kontrolu nad 3.000 jezidskih žena i djevojki.

Agencija AP navodi kako su žene koje su pobjegle i jezidski aktivisti kazali kako su pripadnici ISIL-a napravili bazu podataka žena sa njihovim fotografijama i imenima u korist njihovih 'vlasnika' kako bi spriječili pokušaje bijega ovih žena kroz kontrolne točke ISIL-a.

Članovi ove grupe također ubijaju krijumčare koji spašavaju zarobljenike. U međuvremenu, pripadnici ISIL-a koriste aplikacije na pametnim telefonima kako bi 'preprodavali' žene između sebe.

Tisuće žena i djece iračke manjinske vjerske zajednice jezidi zarobljeno je kolovoza 2014. godine. Od tada, krijumčari uspijevaju mjesečno spasiti njih 134 u prosjeku. No, u proteklim tjednima te brojke iznose samo 39, navode iz regionalne kurdistanske uprave.

Jezidi su pripadnici vjere koja kombinira elemente nekoliko starih bliskoistočnih religija. Pripadnici ISIL-a smatraju jezide poklonicima đavola i pokušavaju uništiti jezidski identitet primoravajući muškarce da promijene vjeru ili da umru, siluju djevojčice starije od devet godina, prodaju žene na pijacama roblja i regrutiraju dječake za borbu, navodi izvještaj UN-a.

Ujedinjeni narodi su 17. lipnja objavili izvještaj u kojem se navodi sustavno mučenje i ubijanje koje provodi ISIL nad jezidima u Siriji i Iraku. U ovom izvještaju se navodi kako ISIL pokušava uništiti vjersku zajednicu koja ima 400.000 pripadnika ubijanjem, seksualnim ropstvom i drugim zločinima, prenosi Al Jazeera.