Sudeći prema fotografijama objavljenima na Twitteru, a koje su navodno snimljene u posljednjih pet tjedana na području južnog Iraka, sjevernog Bagdada i Mosula, borci tzv. Islamske države u svojim okrutnim pohodima koriste najnoviji model strojnice VHS-K2 (Višenamjenska hrvatska strojnica) koje proizvodi tvrtka HS Produkt iz Karlovca.

Na snimljenim fotografijama koje je objavio talijanski reporter vide se upravo ti, noviji modeli jurišne puške koja ispaljuje 800 metaka u minuti, a koristi streljivo kalibra 5,56 mm, u skladu sa standardima NATO-a.

Iako je ta informacija začudila čak i neke od solidnih poznavatelja prilika u svijetu trgovine oružjem, direktor HS Produkta Željko Pavlin u njoj ne vidi ništa sporno.

"Nemoguće da je riječ o nekim velikim količinama, vjerojatno se radi o pojedinim komadima oružja koji su zaplijenjeni u borbama. Mi tu pušku proizvodimo dvije godine i legalno je prodajemo na Bliskom istoku, na tržištima na kojima za to nema nikakve zapreke", kaže Pavlin i potvrđuje da je takav posao realiziran i s Vladom Iraka.

Posljednja isporuka modela VHS-K2 prema nekom od tržišta na Bliskom istoku bila je prošle godine, dok ove nije bila nijedna takva transakcija.

prvi.tv