Militanti takozvane Islamske države ispalili su kemijsku raketu na američke trupe koje se nalaze u Iraku,priopćila je američka vojska. Raketa koja je sletjela u zračnu bazu u Mosulu možda je sadržavala bojne otrove.

Nitko nije ozlijeđen u napadu na bazu u kojoj živi nekoliko stotina američkih vojnika. Ako bude potvrđeno da je riječ o kemijskom oružju bit će to prvi napad na snage koalicije u Iraku.

Trupe stacionirane u bazi opremljene su da se bore s kemijskim napadima.

"Dvadesetog rujna sredinom poslijepodneva po iračkom vremenu, iračka baza je napadnuta indirektnom vatrom. Inicijalni test ostataka oružja pozitivan je na bojne otvore. Uređaj koji izgleda kao raketa ili minobacač bio je neprecizan i sirov. Nakon procesa dekontaminacije nitko od osoblja nije pokazao simptome trovanja. Napad neće utjecati na našu misiju, a sada smo promijenili mjere osiguranja u području oko baze", navodi se u priopćenju Pentagona.

Do sada je zabilježeno 20 kemijskih napada na kurdske vojnike u Iraku, a četvrtina ih je imala otrov zvani plikavac. Odavno se sumnja da ISIL pravi i koristi kemijsko oružje u Iraku i Siriji. Plikavac u dovoljnim količinama može osakatiti ili ubiti oštećujući našu kožu, oči i dišne puteve.

Mosul je pod kontrolom ISIL-a posljednje dvije godine i uskoro se očekuje bitka za njegovo preuzimanje. Američke snage pružaju pomoć lokalnoj vojsci u pripremi napada.