Irski premijer Leo Varadkar upozorio je izraelsku vladu da bi međunarodna solidarnost nakon Hamasova napada mogla ispariti ako njezin odgovor u Gazi bude neproporcionalan. "Stav Irske je vrlo jasan po ovom pitanju - Izrael je demokratska država, to je suverena država, to je država koja je međunarodno priznata, ima pravo postojati", rekao je.

“Nažalost je okružena neprijateljima koji je žele zbrisati s lica zemlje i zato se mora braniti. Ali to mora učiniti na način koji je proporcionalan", istaknuo je. "I vrlo jasno kažemo izraelskoj vladi, premda postoji velika solidarnost SAD-a, europskih zemalja iza Izraela, u ovom trenutku ta bi solidarnost mogla nestati, a mislim da će nestati ako odgovor Izraela u Gazi bude nerazmjeran, osobito ako cilja civile", naglasio je irski premijer.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze u srijedu je porastao na najmanje 1050. Hamas, islamistička militantna skupina koja vlada Gazom, masakrirao je izraelske civile u pograničnim gradovima i na glazbenom festivalu u subotu. Prema podacima vojske, broj mrtvih u Izraelu iznosi više od 1200.

Izrael je odgovorio masivnim zračnim napadima na gusto naseljenu i siromašnu palestinsku enklavu. Također je proveo "potpunu opsadu", prekidajući komunalije. "Jako se protivimo činjenici da je prekinuta civilna infrastruktura poput vode, struje, mislimo da je to vrlo pogrešan pristup", dodao je Varadkar.