Gotovo su četiri desetljeća prošla otkako je posljednji put Papa bio u Irskoj. Mnogi u toj tradicionalno katoličkoj zemlji od tada su odbacili crkveni nauk o ženama, homoseksualcima i pobačaju, piše Hina.

Papa Franjo, koji u Irsku dolazi 25. kolovoza na dva dana, mogao bi ondje privući značajno manje mnoštvo od Ivana Pavla II. čijem je posjetu 1979. godine svjedočilo preko dva milijuna ljudi. Razvodi i homoseksualnost u Irskoj tada su bili izvan zakona.

Otada je u javnost isplivalo više slučajeva svećeničkog seksualnog zlostavljanja i njihova zataškavanja. Javnost je također saznala i za desetljeća zlostavljanja u zloglasnim Magdaleninim praonicama, crkvenim ustanovama za preodgoj djevojaka koje su 'zastranile'. Ondje su im oduzimali djecu, tjeralo ih se na prisilan rad i zlostavljalo na druge načine.

Iako se i dalje velik broj Iraca deklarira katolicima, 78,3 posto po popisu iz 2016. godine, oni u velikoj mjeri zanemaruju crkveni nauk, pa su na referendumu 2015. dopustili istospolne brakove, a ove godine izglasali liberalizaciju zakona o pobačaju.

Organizatori Svjetskog susreta obitelji, vrhunca Franjina posjeta Irskoj, pripremili su 500 tisuća besplatnih ulaznica za misu 26. kolovoza u Phoenix parku u Dublinu.

Očekuje se da će Papa prije toga privući oko 45 tisuća posjetitelja u marijanskom svetištu Knock u zapadnoj Irskoj.

Za oba događaja ulaznica više nema, iako neki kažu da su mnoge rezervirane u znak prosvjeda kako bi na događaju Papu dočekale prazne stolice.

Jedan prosvjednik rekao je Irish Timesu kako je pod imenom 'Isus Krist' rezervirao gotovo 800 ulaznica.

Članovi njegove facebook udruge ''Say Nope to the Pope'' (Reci ne Papi) planiraju prosvjedu hodnju iz dublinske ulice O'Connell do Vrta sjećanja (Garden of Remembrance) koji je posvećen ''svima koji su dali svoj život za slobodnu Irsku''.