Iranska mornarica izazvala je novi incident u Perzijskom zaljevu, približivši se na 68 metara brodovima američke mornarice, što je natjeralo jedan od američkih brodova da ispuca hice upozorenja, izjavila je Rebecca Rebarich, glasnogovornica Pete flote američke mornarice, a prenosi CNN.

Tri napadačka broda iz mornarice Islamske revolucionarne garde (IRGC) došla su na 68 metara od USS Firebolta, broda mornaričke ophodnje, piše CNN.

Iranski brodovi nisu se udaljili unatoč opetovanim upozorenjima američke mornarice, navodi Rebarich. Kao odgovor, Firebolt je ispalio hice upozorenja, nakon čega su se iranski brodovi povukli na sigurnu udaljenost.

"Tijekom interakcije američke snage proaktivno su komunicirale s brodovima IRGCN-a i izvršavale unaprijed planirane odgovore kako bi smanjile rizik, izbjegle sudare i deeskalirale situaciju", kazala je Rebarich.

Ovo je drugi incident koji su ovaj mjesec izazvali iranski ratni brodovi. 2. travnja četiri broda IRGC, uključujući tri brza napadačka broda i brod za potporu, došla su na 70 metara od dva broda američke obalne straže. Iranski brodovi tri sata se nisu htjeli udaljiti, unatoč upozorenjima mornarice SAD-a.