Znanstvenik koji je radio za belgijsko sveučilište optužen je za špijunažu i osuđen na smrt u Iranu, bez javnog suđenja i bez prava na odvjetnika.

Ahmadreza Djalali je iranski državljanin i profesor na Sveučilištu Vrije u Bruxellesu. Uhićen je u travnju prošle godine dok je bio u posjeti svojoj obitelji.

Pogubljenje u roku od dva tjedna

Njegova obitelj i kolege o uhićenju i cijelom slučaju nisu previše govorili u javnosti zbog straha kako će pogoršati njegov položaj. Djalali je ipak osuđen na smrt i bit će pogubljen u roku od dva tjedna, zbog čega su izašli u javnost sa slučajem.

Sveučilište je na svojim stranicama objavilo njegovu priču, a rektorica sveučilišta, Caroline Pauwels, izjavila je: "Znanstvenik koji obavlja humanitarni rad je uhićen i osuđen bez javnog suđenja i sada ga čeka smrtna kazna. Ovo je sramotno kršenje univerzalnih ljudskih prava protiv kojeg moramo odlučno djelovati."

Pokrenuta peticija

Njegovi kolege vjeruju kako nije zainteresiran za politiku te kako ne bi napravio ništa protiv vlade Irana.

Kako piše Independent, njegovi kolege vjeruju da je uhićen jer je imao međunarodne kontakte na raznim sveučilištima, a neki od tih kontakata su imali neprijateljski stav prema Iranu.  

Pokrenuta je peticija kojom se traži pomilovanje za Djalalija i već ju je potpisalo 40,000 osoba. U pritvoru je Djalali štrajkao glađu već tri puta zbog čega je izgubio 20 kilograma i narušio svoje zdravlje. U peticiji stoji i kako je prisiljen da potpiše priznanje nepoznatog prekršaja.

Independent je pokušao kontaktirati ambasadu Irana u Londonu ali nisu bili dostupni za komentar.