Islamska Republika Iran neće oklijevati bude li trebalo uzvratiti na američki napad na svoj teritorij, rekao je danas glasnogovornik iranske diplomacije s obzirom na to da Bijela kuća nije odbacila mogućnost izravnog udara na Iran.

Sjedinjene Američke Države u petak su izvele seriju napada na elitne iranske snage i proiranske oružane skupine u Siriji i Iraku kao odgovor na pogibiju trojice američkih vojnika u Jordanu 28. siječnja.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u subotu je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti s odmazdom i nije isključio ni mogućnost izravnog napada na mete u Iranu.

"Islamska Republika neće oklijevati bude li trebalo uzvratiti", rekao je danas glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani na tjednoj konferenciji za novinare.

Niz američkih napada kao odgovor

U subotu su Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo objavili da su bombardirali desetke ciljeva u Jemenu, što je bio odgovor na opetovane napade Huta koje podupire Iran.

Kanani je osudio napade u Iraku, Jemenu i Siriji te ih nazvao protuzakonitima. Dodao je da su napadi izvedeni kao dio "politike potpune potpore" Izraelu. Huti tvrde da djeluju "solidarno" s Palestincima u Gazi.

Američke snage u nedjelju su objavile da su izvele zračne napade na pet projektila u Jemenu koji su bili spremni za lansiranje prema brodovima u Crvenom moru.

Kanani je u ponedjeljak kazao kako Teheran "ne želi pogoršati napetosti i krizu u regiji" te da "nikad nije podupirao napetosti i krize".