Vlasti Irana zabranile su zumbu, aerobik, ritmiku i hiphop u sportskim i fitnes dvoranama jer se kose sa iranskom kulturom i tradicijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Federacija sport za sve u Iranu (TAFISA) priopćila je kako su zumba i neki rekreacijski sportovi zabranjeni u Iranu, jer sadrže sporne plesne figure i kao takvi nisu u skladu s iranskom kulturom.

Iranska novinska agencija ISNA javlja kako su svim lokalnim i regionalnim vlastima u toj zemlji dostavljene direktive da na terenu provedu zabranu bavljenja tom vrstom sporta i rekreacije u sportskim dvoranama i fitnes salonima.

Nadležne iranske vlasti poručile su da sve manifestacije i aktivnosti u sportskim dvoranama i salonima moraju biti u skladu s kulturnim kodeksom društva, a da ples zumba to nije.

Iako su, poput zumbe, u Iranu sve popularniji i aerobiik, hiphop i ritmika, vlasti su zabranile te vrste rekreacije i sporta jer također nisu u skladu s iranskom kulturom, jer promovirju stranu glazbu i u Iranu nedozvoljene plesne figure.