Nafta će uskoro stajati 100 dolara po barelu zbog poremećaja u nabavi koje je izazvao američki predsjednik Donald Trump, rekao je iranski guverner u OPEC-u ocijenivši izlišnim nadati se da će Saudijska Arabija i Rusija pomoći smanjiti cijene.

Trump, koji je ponovno u srijedu optužio Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) za podizanje cijena tog energenta i pozvao članice da organizacije to izbjegnu, istodobno pritišće svoje saveznike da prestanu kupovati iransku naftu.  

Trump "bi trebao očekivati" da će blokiranjem iranskog pristupa globalnim tržištima završiti kao "talac Saudijske Arabije i Rusije" jer tim dvjema zemljama nije u interesu sniziti cijene nafte, rekao je iranski guverner u OPEC-u Gosein Kazempour Ardebili.

Treći najveći proizvođač

Iran je treći najveći proizvođač nafte u OPEC-u.

"Odgovornost za to što će svi potrošači u cijelom svijetu, a napose na američkim benzinskim postajama, plaćati nepotrebno (visoke) cijene goriva, leži samo na Trumpovim ramenima, a cijena veća od 100 dolara po barelu doći će uskoro", rekao je Kazempour.

Ako OPEC podigne cijene nafte, zadat će glavobolje Trumpu kojeg očekuju izbori za Kongres u studenome.

Američki State Department pod prijetnjom sankcija pozvao je prošli tjedan sve zemlje, ali i Kinu i Indiju, velike iranske kupce, da prekinu uvoz iranske nafte 4. studenoga.

U slučaju takvog scenarija, SAD bi nametnuo imperijalističku politiku i pritom očito kršio međunarodne zakone, rekao je iranski predsjednik Hasani Rohani ovaj tjedan te zaprijetio da u tom slučaju naftu ne bi mogle izvoziti ni druge zemlje.

Prijetnja blokadom

Iranski dužnosnici u prošlosti su prijetili blokadom Hormuškog tjesnaca, geopolitički jednog od najvažnijih na svijetu, uz Bab el-Mandeb, Suez, Gibraltar i Panamski kanal.

Kroz tu dodirnu točku Islamske Republike Iran, Sultanata Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata u svijet odlazi oko 20 posto svjetske nafte te oko 35 posto sve nafte koja se prevozi morskim putem. Prosječno 14 tankera svakodnevno prođe kroz Hormuz prevozeći pritom 17 milijuna barela sirove nafte. Većina, odnosno 85 posto nafte, završi u Japanu, Indiji, Južnoj Koreji i Kini.

"Susjedi smo i to ćemo ostati, znamo da možemo i moramo živjeti zajedno. Nitko od vas (Trumpa) ne traži da ga štitite... Ali vi se svađate sa svima, gospodine, otkako ste preuzeli dužnost", rekao je Kazempour.