Iranski dizač utega dobio je doživotnu zabranu od strane vlasti u zemlji nakon što se rukovao s izraelskim natjecateljem na natjecanju u Poljskoj, izvijestili su državni mediji. Mostafa Rajaei, u svojim 40-ima, rukovao se s izraelskim dizačem utega Maksimom Svirskim u subotu nakon što su obojica stajali na postolju na svjetskom Masters prvenstvu u Wieliczki u Poljskoj.

"Savez za dizanje utega doživotno zabranjuje sportašu Mostafi Rajaeiju ulazak u sve sportske objekte u zemlji i otpušta šefa izaslanstva za natjecanje, Hamida Salehiniju", objavilo je to tijelo u izjavi koju je citirala državna novinska agencija IRNA.

Iran ne priznaje Izrael i zabranjuje sve kontakte između iranskih i izraelskih sportaša. Prema izvješću IRNA-e, Rajaei je "prešao crvene linije Islamske republike" na događaju na koji je iransko izaslanstvo "poslano uz podršku federacije". Rajaei je bivši član iranske reprezentacije i predstavljao je svoju zemlju na Azijskom prvenstvu u dizanju utega 2015. u Tajlandu, prenosi Geopolitika.news

Godine 2021. iranski vrhovni vođa Ali Hamenei pozvao je sportaše da se "ne rukuju s predstavnikom (izraelskog) kriminalnog režima kako bi dobili medalju". Godinama su iranski sportaši uspijevali izbjeći susret s Izraelcima na natjecanjima, često tako što su bili diskvalificirani ili davali liječničke potvrde da nisu dobro. Mlado šahovsko čudo Alireza Firouzja napustio je Iran nakon što mu je sportski savez zabranio nastup na svjetskom prvenstvu 2019. zbog straha da će se suočiti s izraelskim igračem. Sada je naturalizirani francuski državljanin.