Teheran 'ne želi eskalaciju ili rat' i zato je raketirao samo vojne objekte u odmazdi za američko ubojstvo generala Kasima Suejmanija, rekao je veleposlanik Islamske Republike pri UN-u Madžid Taht Ravanči i odbacio američki poziv na suradnju sve dok SAD ne ukine sankcije Iranu.

'Operacija je bila precizna i ciljani su bili vojni objekti, zbog čega nije bilo kolateralne štete za civile ili imovinu civila u području', napisao je Taht Ravanči u pismu glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu i Vijeću sigurnosti UN-a.

Eksplozije u Bagdadu nakon Trumpova govora

Iranski raketni napadi u srijedu na američke snage u Iraku izvedeni si kao odmazda za američki napad dronom i ubojstvo iranskog vojnog zapovjednika Kasima Sulejmanija prošlog tjedna te su potaknuli strah od novog rata na Bliskom istoku.

Teheran je upotrijebio svoje 'prirodno pravo na samoobranu' prema Povelji UN-a i 'poduzeo te izveo odmjereni i proporcionalni vojni odgovor', piše Taht Ravanči.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je pozvao potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015., iz kojeg se SAD povukao 2018., da i oni napuste sporazum kako bi se mogao sklopiti novi, poboljšani koji bi potpisao i SAD.

Sporazum su s Iranom 2015. potpisali SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska i EU, s ciljem ograničenja razvoja iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Trumpov poziv 'nevjerojatan'

'Moramo zajedno raditi prema stvaranju novog sporazuma s Iranom koji bi učinio svijet sigurnijim i mirnijim mjestom', rekao je Trump. Dodao je da neće ukinuti sankcije dok se ne promjeni iranska politika, ali je pozvao na suradnju s Iranom protiv džihadističke Islamske države (IS) i na područjima gdje imaju zajedničke interese.

Taht Ravanči odbacio je taj Trumpov poziv kao 'nevjerojatan' s obzirom na to da su sankcije i dalje na snazi, prenijela je državna iranska novinska agencija IRNA u četvrtak.

To je bila prva iranska službena reakcija na Trumpov govor nakon iranskog napada, a Taht Ravanči rekao je da je Washington 'inicirao novi niz eskalacija i animozitet prema Iranu' ubojstvom Sulejmanija, prenosi Hina.