Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Khamenei u subotu je pozvao na jedinstvo među muslimanima i pojačane napore k napredovanju u znanosti, kazavši da će to onemogućiti "neprijateljima" poput Sjedinjenih Američkih Država da dominiraju islamskim zemljama.

''Danas, svaki korak koji vodi k uzajamnom razumijevanju među islamskim grupama i sektama je dobra stvar, a ovo okupljanje je primjer aktivnosti ka ujedinjenju islamske nacije. Napredovanje u znanosti mora biti ubrzano i islamska nacija mora opet postići vrhunac znanosti i civilizacije tako da neprijatelji islama i Amerikanci ne mogu davati naredbe čelnicima islamskih zemalja'', izjavio je Khamenei na konferenciji o šiitskom doprinosu nauci, prenosi Reuters.

Iranski čelnici često pozivaju na islamsko jedinstvo kako bi pomogli Teheranu u sukobu s njegovim najvećim neprijateljem, Sjedinjenim Američkim Državama. SAD se u utorak povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, uz prijetnje kažnjavanjem svake strane kompanije koja bude poslovala u Iranu. Službenici u Teheranu negiraju da razvijaju atomsko oružje i tvrde da svoj nuklearni program koriste u miroljubive svrhe, u područjima kao što su električna energija, poljoprivreda i medicina.