Zapovijednik Iranske revolucionarne garde poručio je da bi moglo doći do zatvaranja Sredozemnog mora ako Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastave činiti "zločine" u Gazi, izvijestili su iranski mediji, ne objašnjavajući kako bi to Iran mogao napraviti.

Iran podupire Hamas protiv Izraela i optužuje SAD da podupiru, kako kažu, izraelske zločine u Pojasu Gaze. "Oni će uskoro dočekati zatvaranje Sredozemnog mora, Gibraltarskih vrata i drugih vodenih putova", rekao je brigadni general Mohamed Reza Nakdi, visokorangirani zapovjednik Revolucionarne garde, prenosi Tasnim.

Jemenski huti, koji su povezani s Iranom, proteklog su mjeseca napadali trgovačke brodove u Crvenom moru zbog izraelske ofenzive u Pojasu Gaze, zbog čega su neke brodarske kompanije promijenile rutu.

Bijela kuća je jučer objavila da je Iran "duboko uključen" u planiranje operacija protiv komercijalnih brodova u Crvenom moru.

Iran nema pristup Mediteranu i nejasno je kako bi ga Iranska revolucionarna garda mogla zatvoriti. Nakdi je govorio o "rađanju novih snaga otpora i zatvaranju drugih plovnih putova".

"Jučer su Perzijski zaljev i Hormuški tjesnac za njih postali noćna mora, a danas su zarobljeni u Crvenom moru", poručio je Nakdi. Jedine proiranske skupine na Mediteranu su libanonski Hezbolah i njemu savezničke milicije u Siriji.