Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei rekao je da "genocid" nad Palestincima u Pojasu Gaze mora "odmah" prestati, objavila je državna televizija dan prije nego što američki predsjednik Joe Biden treba posjetiti Izrael.

Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas, koji uživa potporu Teherana i koji vlada Gazom, nakon što su pripadnici Hamasa upali u Izrael 7. listopada ubivši 1300 ljudi, uglavnom civila, u najsmrtonosnijem danu u 75-godišnjoj povijesti zemlje.

"Nitko se ne može suprotstaviti muslimanima i snagama otpora ako se zločini cionističkog režima nad Palestincima nastave... bombardiranje Gaze mora odmah prestati", rekao je Hamenei skupini studenata u Teheranu.

"Svijet svjedoči genocidu cionističkog režima nad Palestincima u Gazi", rekao je uz povike: "Smrt Izraelu!"

"Moramo odgovoriti, moramo reagirati na ono što se događa u Gazi", rekao je Hamenei dodajući da bi izraelskim dužnosnicima trebalo suditi za njihove "zločine protiv Palestinaca u Gazi".

Izrael je bombardirao Pojas Gaze u zračnim napadima u kojima je ubijeno više od 2800 Palestinaca, od kojih su četvrtina djeca, a otprilike polovica od 2.3 milijuna stanovnika Gaze morala je napustiti svoje domove.

Izraelske vlasti nametnule su potpunu blokadu enklave blokirajući hranu, gorivo i medicinske zalihe, kojih ubrzano nestaje.

Izrael će se suočiti s još jednim udarnim valom otpora ako njegova "zvjerstva" ne prestanu u Gazi, citirali su zamjenika zapovjednika iranske Revolucionarne garde iranski državni mediji. "Udari fronta otpora protiv cionističkog režima (Izraela) nastavit će se sve dok se ovaj kancerogeni tumor ne iskorijeni s karte svijeta", rekao je Ali Fadavi.

"Još jedan udarni val je na putu ako Izrael ne okonča zločine u Gazi", upozorio je.