Iran će nastaviti izvoziti naftu bez obzira na američke sankcije koje su dio psihološkog rata i koje će neminovno propasti, kazao je iranski predsjednik Hasan Rohani.

Ponovnim uvođenjem sankcija trećoj članici OPEC-a po proizvodnji sirove nafte SAD želi prisiliti Teheran da se odrekne programa razvoja balističkih projektila, dodatno zauzda nuklearne aktivnosti i ograniči potporu svojim milicijama u Siriji, Libanonu i Jemenu.

"Nećemo pokleknuti pod tim pritiskom. Nastavit ćemo izvoziti naftu (...) Vaše regionalne politike su se pokazale neuspješnima, a vi za taj neuspjeh od Afganistana do Jemena i Sirije krivite Iran", rekao je Rohani, uz povike gomile "Smrt Americi".

Još jednom je ponovio da SAD nema potporu međunarodne zajednice po pitanju sankcija Iranu, podsjetivši da je SAD privremeno dao zeleno svjetlo za osam zemalja da i dalje mogu kupovati iransku naftu.

"Amerika je sada izolirana. Osim cionističkog režima (Izraela) i nekih drugih zemalja u regiji, niti jedna druga zemlja ne podržava američki pritisak na Iran", dodao je Rohani.