Iran neće prihvatiti američki zahtjev za obustavom ubrzanog razvoja svog nuklearnog programa prije nego što Washington ukine sankcije, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif.

"Taj zahtjev nije praktičan i neće se ostvariti", rekao je Zarif na konferenciji za novinare s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom.

Administracija predsjednika Joea Bidena traži da Teheran mora ograničiti nuklearne aktivnosti u skladu s odredbama sporazuma iz 2015. prije nego se SAD eventualno ponovo pridruži tom paktu.

Nakon izlaska SAD-a iz tog sporazuma 2018., u mandatu predsjednika Donalda Trumpa, i ponovnog uvođenja sankcija Iranu, vjerski režim mula je malo po malo, ali kontinuirano, kršio odredbe međunarodnog sporazuma s velikim silama.

Početkom mjeseca, Iran je u podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow nastavio s obogaćivanjem urana na 20 posto, što je razina koja je dosegnuta prije sporazuma iz 2015.

No, Iran poručuje da može brzo obustaviti te aktivnosti i vratiti se u okvire sporazuma, ali da prije toga SAD mora ukinuti sankcije.