Irak je jutros u Bagdadu uveo policijski sat koji će potrajati do daljnjeg, najavio je premijer Adel Abdul Mahdi nakon dva dana nasilnih protuvladinih prosvjeda diljem zemlje u kojima je sedam ljudi poginulo, a više od 400 je ranjeno.

“Svim vozilima i pojedincima potpuno je zabranjeno kretati se od četvrtka u 5 sati pa sve do daljnjeg”, najavio je irački premijer u priopćenju.

Policijski sat se ne odnosi na putnike u zračnu luku i iz nje, hitnu pomoć, vladine zaposlenike u bolnicama, urede za energetsku opskrbu i opskrbu vodom te na hodočasnike, pojašnjava se u priopćenju.

Premijer Abdul Mahdi je dodao da je na guvernerima provincija žele li uvesti policijski sat na područjima koja su u njihovoj nadležnosti.

Policijski sad uveden je i u Nasiriji, Amari i Hili nakon što su u utorak eskalirali prosvjedi zbog nezaposlenosti, korupcije i slabog rada javnih službi.

Iračani optužuju političare i dužnosnike za čvrsto ukorijenjenu korupciju zbog koje se zemlja ne može oporaviti nakon niza godina sektaških sukoba i katastrofalnog rata s Islamskom državom.

Zahtjevi prosvjednika u srijedu su uključili “pad režima”, što je slogan još iz Arapskog proljeća 2011.