Turski premijer Ahmet Davutoglu je u subotu minimizirao ovo novo raspoređivanje spominjući ''normalnu rotaciju'' i ''pojačanje zbog suočavanja rizika po sigurnost''.

Irak je u nedjelju dao 48 sati Turskoj da povuče svoje trupe koje su, prema Bagdadu, ušle nelegalno na njegov teritorij.

Irak je upozorio da se Ankara treba suočiti ''sa svim raspoloživim opcijama”, podrazumijevajući i žalbu Vijeću sigurnosti UN-a ako ona ne povuče u 48 sati svoje trupe koje su ušle na irački teritorij. Bagdad je objavio raspored na iračkom kopnu turskih trupa s topovima i artiljerijom, bez dozvole.

''U slučaju nepovlačenja snaga u 48 sati, Irak će iskoristiti svoje pravo žalbe u svim raspoloživim opcijama”, podrazumijevajući i žalbu Vijeću sigurnosti'', naveo je ured premijera Hajdera el-Abadija u priopćenju.

U praksi iračke opcije su uglavnom diplomatske, čije se snage bore protiv IS-a dok Ankara raspolaže vojskom daleko snažnijom. Turska raspolaže trupama u pokrajini Niniva za obučavanje iračkih sunitskih dobrovoljaca u pogledu osvajanja Mosula, drugog grada po veličini koji je pao u ruke Islamske države u lipnju 2014. godine.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je u subotu minimizirao ovo novo raspoređivanje spominjući ''normalnu rotaciju'' i ''pojačanje zbog suočavanja rizika po sigurnost''.

''Ovo nije novi kamp'', nastavio je i dodao da ''kamp Bašika, 30 kilometara sjeverno od Mosula je kamp za obuku uspostavljen kao podrška dobrovoljaca koji se bore protiv terorizma''.

''Mi smo već obučili i nastavit ćemo obučavati našu iračku braću koja se bore protiv Daecha u Bašiki i drugdje'', nastavio je Davutoglu.

Međutim, vlasti iračkog Kurdistana su sa svoje strane priopćile da je ''turska vlada posljednjih dana poslala stručnjake i opremu za proširenje kampa''.

Irački ministar obrane Haled el-Obeidi, također je tražio povlačenje turskih snaga. Odnosi između Bagdada i Ankare su evoluirali nedavno , ali su i dalje napeti zbog povezanosti Turske s autonomnom regijom irački Kurdistan i razlika o sukobu u Siriji.

Tursko raspoređivanje predstavlja novi izazov za iračkog premijera koji je pooštrio ton ove sedmice proglasivši da će se svako slanje stranih trupa na iračko tlo smatrati kao ''neprijateljski čin''.