Irački premijer Adil Abdul Mahdi izjavio je kako američki napad u kojem su ubijeni zapovjednik elitne iranske jedinice Quds Qassem Soleimani i zamjenik zapovjednika šiitskih snaga Hashd al-Shaabi Abu Mahdi al-Muhandis predstavlja kršenje suvereniteta Iraka te kako je zapaljen fitilj razornog rata u toj zemlji i cijeloj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Abdul Mahdi je u pisanoj izjavi oštro osudio sinoćnji napad američke vojske u kojem su ubijeni Soleimani i Muhandis, podvlačeći kako su njih dvojica bili simboli pobjede nad ISIL-om.

"Atentat na službenog iračkog vojnog vođu predstavlja neprijateljstvo prema iračkom narodu, državi i vladi. Likvidacija vojnih vođa iz iračkih i bratskih zemalja (Iran) na iračkom teritoriju predstavlja kršenje suvereniteta naše zemlje, napad na čast ove zemlje. Uz to, ovim napadom zapaljen je fitilj razornom ratu u Iraku i regiji. Napad se kosi i s uvjetima boravka američkih trupa u Iraku", poručio je Abdul Mahdi.

Abdul Mahdi je također pozvao Skupštinu Iraka na izvanrednu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o napadu.

Premijer je rekao da je poziv uputio kako bi donio potrebne odluke u okviru utvrđivanja iračkog službenog položaja, zaštite sigurnosti i suvereniteta.

U sinoćnjem napadu na aerodromu u Bagdadu ubijen je zapovjednik Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu iranske Revolucionarne garde, a Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) priopćilo je da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

SAD pozvao svoje građane da hitno napuste Irak

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su svoje građane da hitno napuste Irak, javlja Anadolu Agency (AA).

U priopćenju iz veleposlanstva SAD-a u Bagdadu navedeno je kako je, zbog sve veće napetosti u regiji, od američkih građana zatraženo da hitno napuste Irak.

"Građani SAD-a trebali bi, ako je moguće, napustiti zemlju zrakom, a ako to nije moguće onda kopnom preko drugih zemalja", piše u priopćenju.

S obzirom na to da policija koje imaju potporu Irana napada područje gdje se nalazi američko veleposlanstvo u Bagdadu, obustavljen je rad svih konzularnih službi, a od građana je zatraženo da ne prilaze zgradi veleposlanstva. Svi konzularni poslovi i aktivnosti će biti obavljani preko američkog konzulata u Erbilu.