Iračke snage započele su operaciju protiv militanata Islamske države u Tikritu, mjestu rođenja bivšega iračkog diktatora Sadama Huseina, potvrdili su vojni izvori. Snage brzo napreduju s juga, no zapreke im predstavljaju mine i snajperski napadi.

Iračke i kurdske snage, uz potporu američkih zračnih udara na položaje sunitskih džihadista, jučer su uspjele potisnuti džihadiste Islamske države s mosulske brane.

Džihadisti Islamske države 8. kolovoza osvojili su branu u ofenzivi pokrenutoj počekom lipnja.


Islamisti Amerikancima: Utopit ćemo vas u vašoj vlastitoj krvi

'Vuk je pred vratima', slikovito je američki predsjednik Barack Obama upozorio Iračane na opasnost koja im prijeti od pripadnika Islamske države. Pozvao ih je da što prije osnuju vladu koja bi uključila sve relevantne snage u zemlji i ujedinila ih u borbi protiv islamskih fanatika.

Od početka mjeseca američke su snage izvele oko 70 napada na islamiste, od čega više od polovine kao potporu Kurdima u oslobađanju mosulske brane. Njezino bi rušenje moglo izazvati potapanje Bagdada.

Pripadnici Islamske države otvoreno su zaprijetili Amerikancima da će ih posvuda napadati. U videu što je objavljen u ponedjeljak, pripadnici IS-a pokazuju fotografiju Amerikanca kojemu je za vrijeme američke nazočnosti u Iraku odrubljena glava, uz poruku: 'Utopit ćemo vas u vašoj vlastitoj krvi'.

HRT