Iračke snage ušle su u bivši vladin kompleks u Ramadiju, iz kojega su proteklih dana džihadisti ISIL-a pružali snažan otpor velikoj ofenzivi Iračana, piše BBC.

Neimenovani izvor potvrdio je BBC-ju da su irački vojnici ušli u jednu od zgrada i da oprezno napreduju kroz ogromni kompleks zbog straha od postavljenih eksplozivnih naprava. Za džihadiste se pak smatra da su pobjegli u sjeveroistočni dio grada.

Ovo je jedna od prijelomnih točaka u višetjednoj ofenzivi iračke vlade koja nastoji vratiti sunitski grad udaljen 90 kilometara zapadno od Bagdada, a koji je u ruke ISIL-a pao u svibnju ove godine, prenosi Jutarnji list.
 

Grad su iračke snage prvo okružile pa gađale tjednima, sve dok prije nekoliko dana nisu dovršeni pontonski mostovi preko Eufrata kojima su vojnici brzo dospjeli do samog centra Ramadija.

Džihadisti su dosad pružali otpor snajperskom paljbom koja je znatno usporila napredovanje vojske, ali kojoj posljednji dan nije bilo ni traga. Stoga su neki od vojnika ušli u jednu zgradu, dok se borbe još vode na jugozapadnom dijelu kompleksa.

Još se uvijek ne zna što je sa stotinama obitelji koje su ostale zarobljene u gradu na početku ofenzive.

Svi pripadnici Islamske države napustili su objekt bivše iračke vlade u gradu Ramadi, priopćio je glasnogovornik elitne iračke protu-terorističke službe.

''Svi borci ISIL su otišli, nema otpora'', rekao je Sabah al Numan za AFP i dodao da je čitav prostor očišćen od mina i bombi prije nego što vojnici uđu.

''Naše snage su opkolile vladin kompleks i provjeravaju okolne zgrade i sve ulaze'', rekao je Numan.