Iračke snage objavile su danas da su preuzele nadzor nad središtem Tal Afara gdje se nalazi otomanska utvrda tog grada na sjeveru zemlje, jednog od posljednjih utočišta Islamske države u Iraku.

"Protuterorističke postrojbe su oslobodile četvrt Utvrde i Basatin u Tal Afaru. Izvjesili su iračku zastavu na utvrdu", piše u priopćenju general Abdelamir Džaralah, šef vojnih operacija bitke za Tal Afar.
 
Do 2.000 militanata ISIS-a još u gradu
 
Tal Afar je bio posljednje urbano uporište ISIS-a u Iraku, a prema iračkim i američkim vojnim zapovjednicima, do 2.000 džihadističkih militanata još uvijek se nalazi u ovom pretežno turkmenskom gradu.
 

Operacija za preuzimanje Tal Afara počela je prošlu nedjelju. Nakon ovog posljednjeg prodora, savezna policija i protuterorističke postrojbe objavili su da su priveli kraju misiju koja im je povjerena. Snage koje su djelovale sa zapadne i južne fronte "završile su misiju u operaciji za Tal Afar", dodao je general Džaralah.
 
Naglasio je da se nastavljaju borbe za preuzimanje al-Adžadieha, lokaliteta sjeverno od Tal Afara, i njegove okolice kao i posljednjih džepova džihadističkog otpora u gradu.
 
Tal Afar se nalazi 70 km zapadno od Mosula, koji je nedavno oslobođen od ISIS-a, i 150 km od granice sa Sirijom, u kojem ISIS još uvijek drži značajan teritorij. Nalazi se na ruti za opskrbu ISIS-a između Sirije i Iraka.

ISIS je pružao tvrd otpor, ali iračke sigurnosne snage - uključujući jedinice za hitri odgovor, federalnu policiju i iračku vojsku - bile su u mogućnosti preuzeti ove mete ne samo uz pomoć vojnika na tlu, nego i zračnih udara i pametne artiljerije koja ih podupire od strane koalicije predvođene SAD-om, javlja reporter Al Jazeere.
 
Oko 10.000 civila ostalo u gradu

 
Nakon pada Mosula prošlog mjeseca, ISIS je u Iraku zadržao samo džepove teritorija na sjeveru, u centru i na istoku zemlje. Gubitak Tal Afara predstavlja veliki udarac za terorističku organizaciju jer je bio vitalan za prijevoz boraca i oružja u Siriju, kao i krijumčarenje iz Turske.
 
Iračka vojska tvrdi da je još oko 10.000 civila ostalo u gradu te da im je omogućila sigurne koridore za evakuaciju, ali mnogi od njih ne osjećaju se sigurno zbog toga što moraju proći provjeru iračkih snaga. Oni koji su ostali pod kontrolom ISIS-a pod stalnom su prijetnjom smrću, upozoravaju humanitarne organizacije.
 
Irački vojni istražitelji jučer su priopćili kako su otkrili dvije masovne grobnice pored bivšeg zatvora  ISIS-a u okolici Mosula, s oko 500 tijela pogubljenih zatvorenika. Sigurnosni dužnosnik naveo je da se, prema dosjeima zatvorenika u zatvoru Baduš do kojih su došli, uglavnom radi o šijitima i pripadnicima vjerskih manjina.