Deseci ISIS-ovih fanatika osuđenih zbog masakra 1700 iračkih vojnika obješeni su u nedjelju pred obiteljima i rođacima svojih žrtava.
Džihadisti, njih ukupno 36, proglašeni su krivima zbog sudjelovanja u “Speicher” masakru, nazvanome po bazi nedaleko od grada Tikrita u Iraku gdje su vojnici oteti, a zatim zvjerski ubijeni.

Irački dužnosnici su kazali da su obitelji i rođaci žrtava nazočili masovnom vješanju u zatvoru Nasiriyah.

‘Ovo je poštena kazna’

“Uzvikivali su “Alahu akbar” (“Bog je velik”) i bili su sretni što vide te ljude mrtve”, kazali su.
Među njima je bila i Najla Shaab (30), žena vojnika koji je ubijen u masakru nakon čega je ostala samohrana majka.

“Hvala ti Bože, ovo je poštena kazna za najgori zločin. Ubili su ih, tijela im bacili u rijeku, a neke pokopali žive”, kazala je za AFP.

ISIS je zarobio, procjenjuje se, oko 1700 vojnika nakon zauzimanja Tikrita 2004. godine, inače rodnog grada diktatora Saddama Husseina.
 

Vojnici su pokušali pobjeći iz obližnjeg kampa Speicher, nekadašnje američke vojne baze.

Ubrzo nakon zauzimanja Tikrita, ISIS je objavio mučne prizore džihadista kako ubijaju muškarce, prisiljavajući ih pritom da leže licem prema zemlji u plitkom jarku.

Masakr dodatno motivirao šijite za borbu

Speicher masakr je izazvao bijes diljem Iraka, a pridonio je i mobilizaciji šijitske milicije koja je krenula u obračun s Islamskom državom, sunitskom ekstremističkom grupom.

Iračke snage su uhitile desetke muškaraca navodno povezanih s masakrom nakon što su 2015. uz pomoć američkih zračnih udara uspjeli ponovno zauzeti Tikrit.

Džihadiste pogubljene u nedjelju irački je sud osudio na smrt ranije ove godine.