Priča o Boeingu 737 Max, koji je netom po polijetanju iz Portlanda ovoga vikenda ostao bez integralnog dijela trupa (panela koji je prekrivao pomoćna vrata), i dalje nije zaključena.

Američka Agencija za civilno zrakoplovstvo FAA prizemljila je sve slične zrakoplove i naredila izvanredne tehničke preglede, a istražitelji pokušavaju dokučiti što je dovelo do ovog incidenta.

Ove nedjelje američka je Agencija za sigurnost prometa (NTSB) zatražila od stanovnika Portlanda pomoć u lociranju izgubljenih dijelova zrakoplova. I 48 sati nakon nezgode, naime, nisu bila pronađena fiksna vrata koja su s Boeinga ispala na visini od oko 5 kilometara.

Ipak, jedan je stanovnik tijekom dana pronašao jedan drugi predmet – iPhone koji je ispao iz istog aviona, prenosi Bug.

Mobitel neoštećen

Naime, kada se incident dogodio i kabina se našla pod snažnom i brzom dekompresijom, iz nje su kroz rupu na trupu bili isisani maleni predmeti, nasloni za glavu sa sjedala, umalo i djeca, a među im predmetima je i prema prvim svjedočenjima, bilo nekoliko mobitela. Upravo jedan od tih mobitela pao je u grmlje pored jedne lokalne ceste, gdje ga je pronašao slučajni prolaznik.
 


Budući da na njemu nije bilo aktivirano zaključavanje ekrana, lakoćom ga je otključao i utvrdio da pripada upravo jednom od putnika iz nesretnog Boeinga.

iPhone novije generacije bio je neoštećen, potpuno funkcionalan, s preostalih 44% baterije te s – priključenim punjačem, očito otrgnutim s kabela uslijed snažne sile, koja ga je i izbacila iz zrakoplova. Kada je pronalazač kontaktirao NTSB, kako bi ih obavijestio o otkriću, tamo su mu rekli da je to već drugi pronađeni mobitel s istog leta.

iPhone našli, vrata aviona nisu

Zanimljivo, u tom trenutku panel s vrata zrakoplova još uvijek nije bio pronađen. Otprilike četvorni metar oplate Boeinga 737 Max 9, težak oko 27 kilograma, pronađen je 12-ak sati kasnije, u jednom dvorištu u Portlandu. Tamo ga je također uočio jedan stanovnik i o svemu obavijestio nadležne.

Samo srećom predmeti koji su padali na tlo nisu nikoga ozlijedili, a isto tako samo slučajnošću nitko od putnika na letu 1282 nije sjedio na sjedalima 26A i 26B, pored kojih je došlo do ispadanja oplate.

Istraga je u međuvremenu otkrila i da se u danima prije ovog incidenta na istom zrakoplovu bio aktivirao senzor pada tlaka u kabini. Kako se nije moglo otkriti uzrok tome, bilo mu je zabranjeno letjeti dugim rutama iznad vodenih površina, sve kako bi on mogao, ukaže li se potreba, što prije prinudno sletjeti na siguran način.