Apple bi trebao sredinom sljedećega mjeseca, 12. ili 13. rujna, upriličiti još jedan tradicionalni event, na kojem će predstaviti novu generaciju iPhonea i ostatak noviteta pripremljenih za sezonu 2023./24.

Već se doznalo kako će otprilike novi iPhone 15 i 15 Pro izgledati, kakav bi hardver mogli donijeti i koliko bi mogli koštati, jednom kada se pojave u prodaji.

Prelazak na USB-C

Nova informacija vezana za Appleovu nadogradnju mobitela kruži ovih dana, no ne odnosi se na nadolazeći iPhone 15, nego na aktualnu generaciju, onu oznake 14. Prema izvorima koji su analizirali novi Appleov OS za AppleTV, tvOS 17.0 (u verziji Beta 5), tamo se mogu pronaći reference na dva nova iPhonea, modele koji trenutačno ne postoje u ponudi, javlja Bug.

Oni su navedeni svojim kodnim oznakama, pa su pažljivi pratitelji i poznavatelji takvog označavanja dekodirali što oznake zapravo znače – riječ je, kažu, o modelima iPhone 14 i iPhone 14 Plus, koji će od jeseni dobiti nove inačice.

To, nadalje, može značiti samo jedno – verzije prošlogodišnjih modela, pripremljene za ovu godinu, bit će unaprijeđene, a glavna bi promjena trebala biti dodatak USB-C utora.

Lightning ide u povijest

Tu vrstu priključka imat će i linija iPhone 15, među ostalim zbog pritiska europske regulative, čime bi Lightning priključak nakon 11 godina mogao otići u povijest (barem kad je riječ o novim iPhoneima).

Pokažu li se ove informacije točnima, od jeseni će u prodaji ostati vjerojatno nepromijenjeni samo modeli iPhonea 14 (manji i veći), dok će iPhone 14 Pro ustupiti mjesto novoj liniji. iPhone 15 također će dolaziti u četiri inačice, dvije "osnovne" 15 i 15 Plus te dvije "napredne", 15 Pro i 15 Pro Max.

Apple bi ovim potezom gotovo cijelu svoju ponudu prebacio s Lightninga na USB-C. Na njihovom bi vlastitom standardu od mobitela ostao samo iPhone SE (koji bi uskoro također trebao dobiti novo izdanje).

iPadi se već neko vrijeme sa svakim novim modelom isporučuju s USB-C utorom, tako da možemo zaključiti da je era predstavljanja novih uređaja s Lightning priključcima završena.