Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je kako je izglednije da će ići u koaliciju sa SBB-om, A-SDA i PDA nego s Demokratskom frontom.

''Izglednije je da ćemo u koaliciju sa SBB-om, PDA i A-SDA, nego DF-om'', kazao je Izetbegović danas novinarima, prenosi N1.

Izetbegović je dodao kako je današnje glasovanje pokazalo kako stvari stoje s DF-om. Naime, Zlatko Miletić je bio suzdržan prilikom izbora rukovodstva Doma naroda. Kaže i da su zvali na razgovore, ali da se iz DF-a nisu odazvali.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da će sljedećih dana biti održan sastanak između SNSD-a, SDA i HDZ-a.

Vijeće ministara do kraja ožujka

A Izetbegović je izrazio nadu da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti formiran do kraja ožujka.

Podsjetio je da je SDA još prošle godine pozvala na široku koaliciju, ali danas smatra da ona nije realna opcija, a ono što mu izgleda kao najvjerojatnije je da će u toj koaliciji biti Savez za bolju budućnost (SBB).

''Koliko vidim to je ono što je sada realno, a uz SBB tu bili još trebala biti Partija demokratske akcije (PDA) i Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), budući da već četiri mjeseca nemamo odgovor od partija ljevice'', pojasnio je.

Na uspostavljanje kolacije na državnom nivou čeka se i da bi zasjedao Zastupnički dom PSBiH, ističe Izetbegović, ali smatra da ovakvu situaciju treba prevazići i ne ulaziti u daljnje polemike.
 

''Aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) treba tetirati kao tehničku stvar, jer postoje svi relevantni zakoni i sve odluke usvojene. Trebamo se pridržavati Ustava i zakona'', zaključio je Izetbegović.

Na kraju je najavio da će poziciju na koju je danas imenovan obavljati časno kako bi se osigurao kvalitetan rad tog zakonodavnog tijela, a ujedno je čestitao građanima BiH 1. ožujak - Dan neovisnosti BiH koji je, kaže, potvrda digniteta, identiteta, samosvojnosti, ponosa i snage BiH.