Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko se tijekom ovotjednog posjeta Bruxellesu sastao s rukovodećim direktorom za Europu i središnju Aziju Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Thomasom Mayr-Hartingom, izvjestiteljem za BiH i članom EU Parlamenta Cristianom Danom Predom te drugim dužnosnicima EU.

Visoki predstavnik je na konferenciji, koju je organizirao Europski parlament, održao govor pod nazivom ''Europska Bosna i Hercegovina: Kulturna raznolikost i pomirenje''.

Ukratko je objasnio svoje viđenje trenutne političke situacije u Bosni i Hercegovini i izazova sa kojim će se BiH suočavati u budućnosti.

Visoki predstavnik je rekao da političke stranke moraju postići dogovor o izbornoj reformi, što bi omogućilo nesmetano provođenje izbora i implementaciju izbornih rezultata 2018.

''Političke stranke i njihovi lideri moraju biti spremni na kompromise i pronaći rješenje. To nema alternativu'', istaknuo je visoki predstavnik.

Također je rekao da je druga ključna oblast u kojoj BiH mora postići napredak vladavina prava.

''Želim naglasiti da je vladavina prava, uključujući i borbu protiv korupcije, temelj ekonomskog razvoja, koji je ovoj zemlji prijeko potreban''. poručio je Inzko, priopćeno je iz OHR-a.