Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko naglasio je da snažno opredjeljenje Europske unije (EU) za europsku perspektivu ove regije, koje se pokazuje kroz Strategiju proširenja za zapadni Balkan i dostavljanje odgovora vlasti BiH na Upitnik EU, predstavljaju pozitivan korak.

To je izjavio danas prilikom posjete Europskom parlamentu u Bruxellesu, gdje je sudjelovao u razgovorima koje je organizirala "Grupa prijatelja BiH".

Visoki predstavnik je pozvan da prezentira svoje stavove i sudjeluje u razmjeni mišljenja o procesu proširenja EU na zapadni Balkan, s posebnim fokusom na kandidaturu BiH u kontekstu sveobuhvatne Strategije za Balkan.

Inzko je takođe prezentirao svoje stavove o pitanjima koja bi mogla utjecati na provođenje reformi u BiH.

''Rješavanje postojećih nesuglasica o načinu izmjene Izbornog zakona je trenutno prioritetno pitanje koje bosanskohercegovačke vlasti moraju rješavati uz pitanja kao što su jačanje vladavine prava, što znači da nitko ne može biti iznad zakona'', podvukao je visoki predstavnik.

Za pitanje iseljavanja stanovništva, ukoliko se ne bude sustavno rješavalo, kazao je da će imati negativan utjecaj na budućnost BiH.

''BiH su potrebne efikasne i hitne mjere za osiguranje zapošljavanja i inicijative za socijalno-ekonomski razvoj, što bi omogućilo mladim ljudima u BiH da ostvare svoj potencijal u domovini, umjesto da odlaze u inozemstvo'', zaključio je Inzko, priopćeno je iz OHR-a.