"Događaju se neke stvari koje nisu više podnošljive. Klima se u PIC-u mijenja i sve više država smatra da bi trebalo opet koristiti Bonske ovlasti. Ja nikad nisam imao podrške za Bonske ovlasti kao sada“, govori u intervjuu „Jedan“ visoki predstavnik mešunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Inzko naglašava da, iako ima sve više podrške za korištenje Bonskih ovlasti, za sada nema konkretne odluke nakon koje bi se takve ovlasti mogle provoditi. Ipak, samu činjenicu da se sve više govori o tim ovlastima, Valentin Inzko smatra velikim signalom frustriranosti međunarodne zajednice.

Visoki predstavnik je dao naslutiti da bi nešto mogao učiniti u segmentu vladavine prava, odnosno da bi međunarodna zajednica mogla uticati na promjene u pravosuđu.

''U novoj godini se može nešto očekivati u tom smjeru. Za međunarodnu zajednicu je važno da smo mi jedinstveni, a oko toga jesmo jedinstveni i po pitanju implementacije i po pitanju hitnosti. Moraju se neke stvari dogoditi hitno, a pogotovo kod pravosuđa“, kaže Inzko.

Dodaje da sedamdeset i pet posto građana u BiH nije zadovoljno stanjem u pravosuđu, te da zbog toga, između ostalog, ljudi odlaze iz zemlje.

Kompletan intervju 'Jedan' gledajte u nastavku: