Pakistanske i indijske vlasti udružili su snage na borbi protiv zajedničkog neprijatelja. Ove dvije zemlje, inače ljuti regionalni suparnici suočeni su sa najvećom invazijom pustinjskih skakavaca u posljednjim nekoliko desetljeća. Milijuni rojeva skakavaca prijete usjevima u obje zemlje, priopćio je pakistanski ured za vanjske poslove.

Dvije zemlje koordiniraju, putem Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), kretanje skakavaca, razmjenjuju podatke i održavaju zajedničke tjedne sastanke.

Pakistan se sučeljava sa najgorom zarazom skakavaca u dva desetljeća, što je navelo vlasti da proglase izvanredno stanje na nacionalnoj razini.

Milijuni skakavaca također su progutali usjeve u sedam središnjih pokrajina u Indiji, uključujući zapadnu pustinju Rajasthan, i prijete usjevima kao što su leća i grah.

Posljednja velika najezda skakavaca zabilježena je 1993. godine kada su jake kiše stvorile povoljne uvjete razvoja velikog broja insekte duž indijsko-pakistanske granice.

Novi rojevi su stigli u trenutku dok vlade u obje zemlje pokušavaju zaustaviti širenje koronarnog virusa i smanjiti štete u gospodarstvu uslijed ograničenja povezanim s koronavirusom.

Insekti su prouzročili veliku štetu pašnjacima i usjevima i prijetili sigurnosti opskrbe hranom u zemljama istočne Afrike, uključujući Somaliju, Etiopiju, Keniju, Eritreju i Džibuti ove godine.

Skakavci mogu letjeti do 150 km dnevno, a odrasli insekti mogu konzumirati otprilike vlastitu težinu u svježoj hrani svaki dan.

Mali roj može jesti dovoljno hrane za hranjenje 35.000 ljudi u jednom danu, prema FAO.

Prošlog tjedna, glavni grad, New Delhi i susjedne četvrti proglasili su najveći stupanj uzbune zbog moguće invazije skakavaca, a vlasti su pozvale stanovnike da zatvore prozore i vrata.

"Poljoprivrednicima se savjetuje da kolektivno tuku bubnjevima, limenim posudama i čeličnim pločama i koriste zvučnike kako bi spriječili skakavce da se spuštaju na farme i oštećuju usjeve", izjavio je na Twitteru Suhas LY, sudac okruga Gautam Buddha Nagar u državi Uttar Pradesh.

Većinu godina, krilati osvajači uništavaju usjeve u dijelovima Rajasthana blizu granice, ali stručnjaci kažu kako je rijetkost da se presele dalje u državu i druga ne-pustinjska područja Indije.

"Farmeri plaču, ne znaju što da rade... to je kao prirodna katastrofa", izjavio je Choudhary tiskovnoj agenciji Reuters.