Kada dulje vremena živite pokušavajući riješiti problem nad problemima – naći dobar posao koji će vam osigurati solidnu egzistenciju, a rješenja nikako nema, tada nestaju nade, jedno razočaranje sustiže drugo, samopouzdanja je sve manje, a bezizlaznost prijeti, piše Večernji list BiH. Budući da u svojoj zemlji niste uspjeli, vjerujete da će tamo negdje, u razvijenom svijetu, biti bolje. Nadate se poslu, ali prijevare za posao u uređenim zemljama, svakako, ne očekujete!

Lažni profili
 
Dolaskom proljeća postaju aktualne ponude za sezonske poslove od BiH, preko Hrvatske do zapadnih zemalja. Upravo sezonske poslove građani vide kao brz izlaz iz začaranog kruga besparice i nezaposlenosti. I taj očaj i ta vaša probuđena nada nisu nepoznati ni neprepoznatljivi za ljude oko vas. I tu se nekako uvijek nađu i oni koji vašu muku vide kao priliku za vlastitu laku zaradu.

Posljednjih dana na društvenim mrežama pojavilo se mnoštvo oglasa u kojima se nude sezonski poslovi na berbi voća, ali i radu na farmama. Uvjeti koji se nude primamljivi su i za one koji ovdje imaju solidan posao, a da ne govorimo o onima koji nemaju nikakav. Plaća od 2000 eura, smještaj, osiguran prijevoz na odredište, sve to nude u oglasima koji se objavljuju iza lažnih profila, bez adrese i naziva tvrtke, bez konkretnih podataka o kakvom je smještaju riječ i koliko se dnevno ili mjesečno radi za te dvije tisuće maraka. Ono što je za ljude s ovih prostora najprimamljivije je to što raditi mogu i oni bez državljanstva zemalja EU-a. Dobronamjerni i oni već prevareni upozoravaju ostale da ne nasjedaju na ovakve oglase.

“Ovaj oglas je lažan, profil joj je lažan, ovo ime i prezime ne postoje ni u jednom registru u svijetu, nepostojeća žena, sve ukazuje na to da je prijevara. Ima dosta njih koji namještaju putnike vozačima autobusa koji dijele novac, a od posla ništa. Odvezu vas i vrate i uzmu novac. A moguće je da bi prijevara bila još gora. Ovo nema ni adresu, ni ime poslodavca ni mjesto. Čista prijevara”, upozorava jedan od korisnika društvene mreže na oglas koji posljednjih dana plijeni pažnju velikog broja ljudi. “Ja sam razgovarao s dotičnom gospođom, sve nema nikakvih troškova, ali 150 eura plaća se put, a kad dođeš tamo, tko ti jamči smještaj, posao…, ista prijevara kao u Češkoj”, nadovezuje se drugi, dok treći komentira: “Mi smo jednom brali jagode u Njemačkoj i na kraju obrali dinje”.

Slučaj u Njemačkoj

Slučaj iz Njemačke treba biti upozorenje svima da dobro provjere kamo idu. Četrdeset radnika s prostora bivše SFRJ, od toga deset njih iz Kozarske Dubice, psihički je zlostavljao i izrabljivao jedan Nijemac na svojoj plantaži jagoda. Cijeli slučaj završio je i na sudu. “Nama je ponuđeno sve, samo da dođemo, odradimo svoj posao i dobro zaradimo, ali na kraju se ispostavilo da smo otišli ‘grlom u jagode’”, kazali su radnici. Poslodavac ih je držao kao u logoru, oduzeo im dokumente, više su bili gladni nego siti, a čak ih je iznajmljivao vlasnicima drugih plantaža. Srećom, spasila ih je policija, Caritas nahranio, a njemačka država platila put za povratak u domovinu. Nažalost, ovo nije jedini primjer. Bilo ih je mnogo i iz različitih država.

vecernji.ba