Većinom glasova protiv Europski je parlament odbacio prijedlog o početku pregovora između Parlamenta, Europske komisije i Vijeća Europe o uvođenju promjena u direktivu o zaštiti autorskih prava.

''Imali smo intenzivnu raspravu, ali zapravo se radi o kraju eksploatacije europskih kreativaca na internetu. Mislim da je nedopustivo kako neki žele iskoristiti taj korporativni kapitalizam. Trebali bismo zaštititi naše europske kreativce, stati na njihovu stranu.

Kampanja koju su proveli Facebook i Google temeljena je na lažima. Nema nikakvih ograničenja za korištenje prosječnih korisnika, oni nisu odgovorni za kršenje autorskih prava'', rekao je Axel Voss, koji je predstavljao prijedlog Odbora za zakonodavstvo, piše Zimo.co.

S druge strane, predstavnica Odbora koji se protivio takvom obliku uređivanja autorskih prava, u veoma je gorljivom govoru pozvala na odbacivanje prijedloga.

''Postoji realna zabrinutost na utjecaj Članka 13 na slobodu govora. Još uvijek postoji kontroverza oko načina provođenja ovih pravila. Trebali bismo slušati stručnjake koji su podigli glas protiv ovog prijedloga, protiv kojeg je više od milijun ljudi potpisalo peticiju, a glas je digao i tvorac interneta Sir Tim Berners-Lee'', istaknula je u svom govoru.

Većinom glasova odbijen je prijedlog za Europski parlament krene u pregovore s Europskom komisijom i Vijećem Europe o stvaranju nove direktive. (318 protiv, 278 za, 31 suzdržan)

Uz buran pljesak, prijedlog Odbora je prebačen na jesenski dio zasjedanja Europskog parlamenta, što je svima uključenima u proces "kupilo" još dva mjeseca tijekom kojih mogu lobirati za izmjene predloženih promjena, odnosno raditi na boljem prijedlogu, piše Zimo.co.

Podsjetimo, raspravljalo se o prijedlogu kojim bi se s jedne strane uvela stroža pravila za zaštitu autorskih prava na internetu, ali i s druge strane ograničio način na koji bi se podaci, dokumenti i linkovi mogli dijeliti na internetu.