Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, koji bi danas trebao posjetiti Hrvatsku, a nakon toga doći u Bosnu i Hercegovinu, u intervjuu za zagrebački Večernji list kazao da bi razgovarao s bosanskohercegovačkim partnerima te iznio ruski stav o Daytonskom sporazumu. Lavrov koji se više od tri desetljeće nalazi u samom vrhu ruske vanjske politike smatra da je Daytonski sporazum još uvijek aktualan, ali i da se interesi Hrvatske i Rusije podudaraju kada je u pitanju Bosna i Hercegovina.

“Spomenuli ste Bosnu i Hercegovinu. Jedna od tema za razgovor s bosanskohercegovačkim partnerima ostaje problem Daytonskog sporazuma, čija se 25 godišnjica obilježava 14. studenog. Uvjereni smo da Daytonski sporazum zadržava svoju aktualnost. Njegova temeljna načela suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne cjelovitosti BiH, jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlastima omogućuju održavanje mira, stabilnosti, sigurnosti te razvoj. Mislim da su naši pristupi u skladu sa stavom Hrvatske, koja je potpisala mirovni sporazum i samim time ima svoj dio odgovornosti za njegovu provedbu, ali koja je kao vjerojatno malo ko zainteresirana za realizaciju temeljnih postulata Daytonskog sporazuma. Rusija je u tom smislu spremna pružiti svaku vrstu podrške”, kazao je Lavrov.

Lavrov je komentirao i generalno viđenje rusko-hrvatske suradnje u regiji jugoistočne Europe ističući ga kao “povijesno okruženje za suradnju”, prenosi N1.

“Rekao bih da se naši interesi podudaraju na principijelnoj razini. Uvjeren sam da su Rusija i Hrvatska zainteresirane za jačanje međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti, za održivi razvoj te političko i diplomatsko rješenje brojnih kriza i sukoba. Regija jugoistočne Europe ostaje prirodno, historijsko okruženje za rusko-hrvatsku suradnju, gdje bi zajednički napori trebali podržavati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumijevanja između regionalnih sudionika i izgradnju sistema istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja temeljenog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima”, napominje Lavrov.

Lavrov će nakon kratke sutrašnje posjete Bosni i Hercegovini i sastanka sa dužnosnicima u Sarajevu otputovati u posjetu Srbiji koja će se protegnuti i na četvrtak. Tako će ruski šef diplomacije zamijeniti predsjednika Vladimira Putina koji je trebao doći u Beograd, ali je posjeta otkazana zbog situacije s korona virusom.