Tvrtka Intel je objavila partnerski dogovor s tvrtkama BMW i Mobileye, čiji je cilj dolazak samovozećih automobila na ceste do 2021. godine.

Tri tvrtke će raditi zajedno na novoj platformi, koja će postati osnova mnogih samovozećih automobila u budućnosti. Intel vjeruje da će njegovi čipovi služiti kao "mozak" autonomnih automobila.

Direktor Intela Brian Krzanich je obrazložio zašto tvrtka ulazi u ovaj sektor u kojem je konkurencija sve veća s obzirom na prisustvo poznatih proizvođača automobila kao što su General Motors i Tesla, te tehnoloških firmi poput Alphabeta i Applea.

"Vožnja može biti opasna, a automobili moraju postati 'pametniji' i imati bolju tehnologiju. Pravimo važan korak kada je riječ o našoj viziji promjene iskustva vožnje. Kako bismo to ostvarili, automobili i sve što je povezano s njima, trebat će moćne i pouzdane 'elektronske mozgove', koji će im omogućiti da se ponašaju kao ljudski vozači", izjavio je Krzanich.

On je rekao da je ljudska greška najčešći uzrok prometnih nesreća, kao i da gužve u prometu dovode do frustracija. On vjeruje da će "pametniji" automobili dramatično poboljšati iskustvo vožnje, kao i da Intel ima tehnologiju kojom će brže ispuniti to obećanje.