Tržište društvenih mreža iznimno je dinamično. Iako njime godinama dominiraju manje-više iste kompanije, s vremena na vrijeme pojavljuju se novi konkurentni, ali i postojeće mreže konstantno predstavljaju nove opcije s kojima poboljšavaju iskustvo korištenja i s kojima žele biti korak ispred konkurencije.

Ako se neke opcije pokažu popularnim među korisnicima, onda ih i druge mreže brzo kopiraju.

Sjetimo se samo storyja koji su počeli sa Snapchatom, a prihvatile su ih brojne platforme, zbog TikToka društvene su mreže ponovno stavile veći naglasak na video, a vidjeli smo i pokušaje kopiranja BeReala, javlja Zimo.

Testiranje promjena

Instagram sada testira još jednu promjenu koja bi mogla oduševiti korisnike njihove društvene mreže, a uvode je zbog - TikToka. Zbog kineske društvene mreže Instagram je i uveo Reelse na kojima korisnici sada mogu objaviti videozapise u trajanju od tri minute. U budućnosti to bi trajanje videa moglo biti prilično duže - čak deset minuta.

Upravo toliko vremena može trajati i videozapis na TikToku, a sigurno je kako će ova mogućnost oduševiti sve korisnike Instagrama koji putem Reelsa često objavljuju videozapise.

S mogućnošću duljeg trajanja video, Instagram polako ulazi na teritorij na kojem dominira YouTube.

Interno testiranje

Treba naglasiti kako Instagram ovu opciju, kako su komentirali za Engadget, testira interno, unutar same kompanije te ona još nije dostupna za testiranje ostalim korisnicima.

S obzirom na to da je TikTok iznimno popularan te da je veliki Instagramov konkurent, nije teško pretpostaviti da bi Instagram uskoro mogao to interno testiranje proširiti i na same korisnike.

Za razliku od TikToka i Instagrama koji sve veću pažnju posvećuju dužim videozapisima, YouTube se u posljednje vrijeme okreće kraćim videozapisima.

Nedavno su za svoj format kraćih videa Shorts dodali alate za kreatore te sličan feed kakav ima TikTok kako bi korisnici jednostavnije mogli pronaći videozapise i glazbu koja bi im mogla biti zanimljiva.