Da je hrana koju kupujemo ponekad sumnjive kvalitete pokazuju i podaci da su u prvom polugodištu ove godine po nalogu inspekcije u RS-u uništena 1.052 kilograma hrane, koja je neprikladna za ljudsku uporabu zbog neodgovarajuće deklaracije i isteklog roka uporabe.

Rekli su ovo za Nezavisne novine u Inspektoratu RS te istaknuli da su to najčešće proizvodi koji po svojoj mjeri imaju kraći rok upotrebe, kao što su mliječni i mesni proizvodi, osvježavajuća pića, konditorski proizvodi i slično.

Republička i Veterinarska inspekcija i Inspekcija za hranu u RS u prvoj polovici godine su izvršile 900 kontrola u restoranima, roštiljnicama, trgovinama, marketima, mesnicama i drugim subjektima koji posluju s hranom, te utvrdili 340 propusta.

Izrečena je 331 upravna mjera subjektima, kažu u Inspektoratu, kojima je naloženo otklanjanje nepravilnosti, dok je zbog počinjenih prekršaja izdano 115 prekršajnih naloga u vrijednosti od 100.850 KM.

Oni napominju da su inspektori najčešće utvrdili da su se nepravilnosti odnosile na to da zaposlene osobe koja rukuju hranom nisu obavila redoviti sanitarni pregled, nisu pohađali dodatnu edukaciju o higijeni hrane, subjekti nisu redovito vršili ispitivanja sirovina i gotovih proizvoda, te nedostatke na deklaracijama i pratećoj dokumentaciji.

Naglasili su da nastupanjem visokih dnevnih temperatura u objektima u kojima se proizvodi i prometuje hrana postoji veći rizik od bržeg razmnožavanja bakterija.

"Republičke pa tako i općinske inspekcije u ovom razdoblju intenziviraju kontrole objekata brze hrane, slastičarne u kojima se proizvodi sladoled, restorana, roštiljnica i slično", kažu u Inspektoratu RS.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS rekao je da u biti imaju malo pritužbi građana na hranu, te da oni prilikom edukacije potrošača potenciraju da se pregledaju prehrambeni proizvodi i da se pregleda deklaracija.

"U ljetnom razdoblju hrana je posebno podložna kvarenju zbog topline pa treba obratiti pažnju na proizvode koji se zaleđuju. Tu postoji lanac o kom se mora voditi računa - od proizvodnje, uvoza i izvoza, posebno kod uvoza jer uvozimo polovicu hrane", kaže Petrović.

On ističe da su podaci koje je inspekcija utvrdila izuzetno loši jer se radi o velikom postotku propusta kod pravljenja hrane, što može izatvati i probleme širih razmjera po zdravlje.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, rekao je da je ugostiteljstvo trenutno na niskoj grani u RS, prouzročeno raznim potpisivanjima zakonskih regulativa, a s kojima nitko iz ugostiteljstva nije upoznat.