Od donošenja odluka Federalne Vlade 2021. kojim se određuje marža za listu od 17 grupa osnovnih životnih namirnica, kao i za naftne derivate, cijene određenih životnih namirnica na domaćem tržištu i dalje su u porastu.

Samo za tri mjeseca ove godine, Federalna inspekcija je poslodavcima zbog nepravilnosti kod formiranja cijena, izrekla novčane kazne u iznosu većem od 200 tisuća maraka, javlja BHRT.

Stručnjaci upozoravaju kako su nepravilnosti i znatno veće, ali zbog malog broja prijava građana, ostaju nekažnjeni.

Od 698 inspekcijskih nadzora, koje je izvršila Federalna inspekcija u skoro 50 posto slučajeva uočene su nepravilnosti u formiranju cijena osnovnih životnih namirnica. Na taj račun izdani su prekršajni nalozi u iznosu od 219.450 KM.

Iako se izdaju prekršajni nalozi, glavni federalni tržišni inspektor smatra kako su neophodne izmjene zakona o kontroli cijena, kako bi se ovoj praksi stalo u kraj.

Za pravnu osobu izdaje se prekršajni nalog od 1250 KM, ako ga plati odmah to je 625 maraka, za fizičke osobe 500, ako ga plati odmah to je 250, što izuzetno stimulativno djeluje na prekršitelje, odnosno za ponavljanje prekršaja, ističe glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić.

A cijene osnovnih životnih namirnica rastu, od mlijeka, jaja, higijenskih potrepština, do dječjih pelena. Svjesni su toga i građani, ali kažu kako ipak ne prijavljuju takve slučajeve. Na to upozoravaju i u udrugama potrošača. Smatraju kako se potrošači moraju bolje upoznati sa pravima koja imaju.

Potrošač je zaštićen onoliko koliko želi biti informiran, ukoliko želi da zaštiti svoja prava, potrebno je odmah na licu mjesta obratiti se trgovcu. U slučaju ako su mu zaračunate cijene i to je primijetio nakon kupovine i dolaska kući, treba pozvati inspekcijske organe i bit će mu vraćen novac, kaže Murisa Marić iz Udruge potrošača.

Zbog toga i inspekcija, ali i udruge koja se bave zaštitom potrošača, apeliraju da se svaki vid zlouporabe prijavi, anonimnim pozivima, kako bi se ograničio rast cijena, a samim tim i zaštitili potrošači.