Nakon što je konačno lociran i u razmjeni vatreni likvidiran višestruki ubojica Edin Gačić u mjestu Košćan na području Hadžića sazvana je izvanredna konferencija za medije u Vladi Kantona Sarajevo na kojoj su prisustvovali premijer Edin Forto, ministar policije KS Admir Katica i policijski komesar Mevludin Halilović.

Premijer Forto je kazao da je blizu 1.200 policajaca pod koordinacijom FUP-a, MUP-a KS i Tužiteljstva KS radilo na pronalasku ubojice. On se zahvalio svim policajcima iz drugih kantona koji su pružili podršku.

"Svi smo bili zajedno s jednim ciljem. Vlada je bila u stalnom zasjedanju s ciljem da osiguramo sigurnost građana. Zahvaljujem se svim policajcima koji su sudjelovali i građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima kako smo ih zamolili. Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja bjegunca. Sačekat ćemo policijski izvještaj i odlučiti hoće li biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj", kazao je Forto.

Ministar MUP-a KS Admir Katica je kazao da Edin Gačić više nije sigurnosna prijetnja.

"Hvala svima koji su davali informacije. Vlada je danonoćno zasjedala, hvala svima koji su imali povjerenja i dali nam podršku hrabrim policijskim službenicima cijele BiH. Želim se zahvaliti FUP-u, OSA-e i SIPA-e koji su život i sigurnost građana činili normalnim", kazao je Katica.

On je istaknuo da je ovo bila najmasovnija potraga u BiH, prenosi Klix.ba.

"Urodila je plodom jer smo svi zaboravili na naše nadležnosti, predali se srcem i dušom u ovo. I presretan sam da smo završili."

Komesar Halilović je kazao da je nakon tragičnog događaja istragu vodilo Kantonalno tužiteljstvo, a postupajuća agencija je bila MUP KS.

"Mi smo podnijeli izvještaj 10. veljače protiv osobe koja je izvršila ubojstvo i na osnovu dokaza koje smo pronašli i usporedili, imali smo s aspekta policijskog rada rasvijetljeno krivično djelo. Zajedno smo formirali stožer i uključili više agencija u potragu za osobom za koje je postojalo dovoljno dokaza za navedena dva ubojstva. Bilo je mnogo informacija o kretanju osobe, ali moram reći da je sinoć informacija OSA-e koja je podijeljena s rukovoditeljima policijskih agencija rezultirala sačinjavanjem plana", rekao je Halilović.

On je istaknuo da se jutros krenulo se u realizaciju na čelu s pripadnicima FUP-a, specijalnom jedinicom i MUP-a KS.

"Krenulo se u pregled i pretres na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima su došli do traga koji je na kraju doveo do izvršitelja ubojstava. Nije se htio predati na pozive policajaca i došlo je do upotrebe vatrenog oružja pripadnika policije čime je ubijen. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen pripadnik MUP-a KS i on je van životne opasnosti. U tijeku je očevid", izjavio je Halilović.

Okršaj s Gačićem uslijedio je gotovo u isto vrijeme kada je u Tarčinu pokraj Sarajeva obavljan pokop Mahira Begića, policajca kojega je on ubio prošle subote.

Gačić je pet dana prije toga u mjestu Podorašac kod Konjica ubio vlasnika trgovine Sauda Sultanića i naokon toga je pobjegao.

Prije tih zločina izdržavo je dugogodišnje zatvorske kazne jer je jednog čovjeka ubio u Banjoj Luci 1998. godine a potom i vlastitu majku 2002. godine.